Orgaandonatie en medicinale cannabis – hand in hand?

Velen onder ons zijn geregistreerd als bloeddonor, plasmadonor, zelfs orgaandonor. Hiervoor kan je pas in aanmerking komen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals je leeftijd, bepaalde (infectie)ziekten, buitenlandse reizen, medicatiegebruik, druggebruik,… (1)
Total
4
Shares

Donor zijn is uiteraard een zeer actueel onderwerp; je kan er levens mee redden. Maar als je als patiënt behandeld wordt met medicinale cannabis, kan je jezelf de vraag stellen “Wat als ik geregistreerd orgaandonor wil worden?”.

Wettelijke bepalingen

Als bloeddonor ondergaat je bloed enkele voorafgaande tests. De aard van de testen verschil per land.

In de VS wordt je bloed getest op het ijzergehalte en je bloeddruk wordt ook gemeten. Er is geen cannabis test in de VS voor bloed donatie. (2)

In Europa is dit echter heel anders. In landen als Ierland, waar zelfs acupunctuur een weigering kan betekenen, variëren de regels per regio. Er zijn enkele Europese landen die bloeddonatie verbieden als je positief wordt getest op cannabis. Hier wordt het gezien als “bloedvervuiling”. Zo verbiedt Noorwegen cannabisrokers om te doneren. (2)

Cannabis wordt opgeslagen in het vetweefsel van je lichaam en heel langzaam afgebroken. Bij eenmalig gebruik enkele dagen, bij regelmatig gebruik tot 2 à 3 weken erna. Bij zeer frequent of zwaarder gebruik kan de periode dat het opspoorbaar is nog langer zijn (tot 6 weken). Hierdoor is het lang aantoonbaar in de urine of het bloed.

Belangrijk Bespreek jouw situatie met je arts vooraleer je bloed doneert.

Orgaandonor

In België is iedere burger vanaf de leeftijd van 18 jaar automatisch orgaandonor. De wet stipuleert in artikel 14 van de wet op de orgaandonatie dat de anonimiteit tussen de families van de donor en de ontvanger steeds gewaarborgd moet blijven om elk vorm van verplichting te vermijden. (3)

Wat betreft het wegnemen van organen van levende mensen, vereist de wet dat de donor 18 jaar is, tenzij de familie hier bezwaar tegen heeft. Enkel wanneer een patiënt geregistreerd is als orgaandonor kan de familie hier geen bezwaar aantekenen.

Na te zijn ingelicht over de sociale, familiale, psychische en fysieke gevolgen van de wegname door een arts, moet de donor hiermee vrij en bewust schriftelijk instemmen alsook voor een minderjarige met getuige, en dit met een altruïstisch doel. De instemming kan ook op elk moment worden herroepen.

Het is van belang te verduidelijken dat de arts die een wegname overweegt uit te voeren ervoor verantwoordelijk is om erover te waken dat aan alle wettelijke voorwaarden wordt voldaan (bv. bewijs van instemming, altruïstische doelstelling van de donatie, leeftijd van de donor, enz….).

Orgaandonatie en medicinale cannabis

Volgens het transplantatiecentrum van het UZ Leuven is het gebruik van medicinale cannabis geen contra-indicatie is om orgaandonor te zijn. Patiënten die bijgevolg een behandeling volgen met medicinale cannabis kunnen zich probleemloos laten registreren.

Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: zo mag de donor geen longprobleem (bijvoorbeeld longemfyseem) hebben. Daarnaast dienen de longen op en top functioneel te zijn, conform de waarden die vereist zijn om in aanmerking te komen. (4)

In 2017 werd een uitgebreide studie gepubliceerd waarin met onderzoek gedaan heeft naar de invloed van het roken/verdampen van cannabis op de werking van longen. Wat bleek? Onderzoekers hebben een sample van 302 mensen onder de loep genomen die een longtransplantatie ondergingen, 19 van de getransplanteerde longen waren afkomstig van een cannabis gebruiker. De studie toont geen significant verschil aan tussen niet-rokers en de cannabisrokers. (2)

Praktische informatie

Om er zeker van te zijn dat uw wil wordt gerespecteerd, laat uw keuze registreren. Vul hiervoor het formulier in voor instemming of weigering tot orgaandonatie en laat het registreren bij het gemeentebestuur van uw woonplaats.

Voor bijkomende informatie neemt u best contact op met de Dienst Transplantatiecoördinatie van het UZ Leuven via e-mail.

Geraadpleegde bronnen:
  1. Rode Kruis: Geef bloed of plasma: mag ik geven?
  2. Royal Queen Seeds
  3. Wet op de orgaandonatie
  4. Vlaanderen.be: procedure orgaandonatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

You May Also Like