Universiteit Gent zoekt cannabiskwekers

De gemiddelde cannabiskweker in België is een man tussen 22 en 34 jaar. Hij oogst zo’n 100 gram voor eigen gebruik. Het blijkt verder een gehoorzame burger te zijn. Dat bleek in 2013[1] uit onderzoek van professor criminologie Tom Decorte (UGent) en zijn team.
Total
7
Shares

De onderzoeksgroep zoekt nu opnieuw mensen die cannabis kweken of gekweekt hebben op kleine of middelgrote schaal. Het nieuwe onderzoek start morgen en loopt in 17 landen verdeeld over 4 continenten[2].

Voor een cannabisbeleid is inzicht nodig. Dat inzicht krijg je door alle stemmen te horen. Dus ook die van kwekers. Maar niemand loopt op straat met een bordje ‘Ik kweek cannabis’. Dat is een uitdaging voor de onderzoekers van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD) aan de faculteit Recht en Criminologie.

1065 kwekers gaven zich (anoniem) bloot

Toch bereikte professor Decorte bij een vorige bevraging 1065 Belgische kwekers. Omdat er heel wat verschillende types van kwekers zijn, is het belangrijk om genoeg mensen te vinden die de vragenlijst invullen. Dat gaat snel en gewoon online. Er zijn 40 standaardvragen die in elk land dezelfde zijn. De onderzoekspartner in elk land voegt er nog een paar eigen vragen aan toe.

Het onderzoekt peilt naar ervaringen van de kwekers, hun motivatie om te kweken, hun eventuele consumptie van cannabis en andere verdovende middelen en de mate waarin de deelnemer in contact staat met drugsmarkten. Het resultaat is een objectief beeld van cannabiskweek. Die wereld staat niet stil en door het onderzoek te herhalen krijgen de onderzoekers zicht op trends.

Uiteraard is de bevraging compleet anoniem. De onderzoekers registreren niet eens het IP-adres.  De vragenlijst vind je vanaf nu (officiële start is 22 oktober) tot eind april op worldwideweed.nl.

Meer feiten over het vorige onderzoek? Vragen over deze nieuwe onderzoeksronde? Een gesprek met prof. Decorte of één van de onderzoekers?

https://worldwideweed.nl
Prof. Tom Decorte, dr. Mafalda Pardal, Charlotte De Kock
Instituut voor Sociaal Drugonderzoek (ISD)
Tel. 09 264 69 62
Tom.Decorte@UGent.be
wwweed@UGent.be

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Brugge heeft zijn eerste cannabiswinkel: ‘Veni Vici’

Na eerder al Gent en Roeselare heeft nu ook Brugge met ‘Veni Vici’ zijn eerste CBD-winkel, waar legale cannabis verkocht wordt. En wel in de drukke Noordzandstraat. “Ik heb voor alle zekerheid de toelating gevraagd van burgemeester De fauw. Alles is in orde en legaal”, zegt uitbater Gunther Van Den Brande.
Lees verder

Wetteren kan cannabis shop niet verbieden

Krijgt na Gent ook Wetteren een cannabisshop? Die vraag stelt gemeenteraadslid Wouter Bracke (VB) zich. Er doen geruchten de ronde dat een dergelijke winkel zich wil vestigen in het centrum en hij wilde het standpunt van de gemeente weten hierover.
Lees verder