Studie toont aan dat criminaliteit daalt in buurten waar er cannabis dispensaria openen

Tegenstanders van de legalisering van cannabis maken zich steeds zorgen dat zogenaamde “cannabis dispensaria” ervoor zullen zorgen dat criminaliteit in hun buurt zal stijgen. Maar een nieuwe studie toont net het omgekeerde aan.
Total
45
Shares

“De resultaten impliceren dat nieuwe dispensaria in een buurt leidt tot een vermindering van 17 misdrijven per maand per 10.000 inwoners, wat overeenkomt met een daling van ongeveer 19 procent ten opzichte van het gemiddelde aantal misdaden over de steekproefperiode”, aldus het onderzoek.

De studie, die vorige week gepubliceerd werd in Regional Science and Urban Economics, is een van de eerste om te bekijken hoe legalisatie op korte termijn de criminaliteitscijfers in de buurt beïnvloedt.

De onderzoekers gebruikten lokale maandelijkse misdaadgerelateerde gegevens in Denver – waar de legale verkoop van cannabis voor volwassenen al reeds in januari 2014 begon – over de periode van januari 2013 tot december 2016.

De onderzoekers schrijven: “De stad Denver is duidelijk het mekka van de verkoop van recreatieve cannabis in Colorado”. Ze brachten ook de locatie in kaart van recreatieve en medische dispensaria die tijdens de studieperiode open en dicht gingen, waarbij ze ontdekten dat dispensaria vaker gevestigd waren in buurten waar er meer armoede is, meer minderheden zijn en een groter aantal banen voor het aantal mensen dat er woont.

Hoewel de criminaliteit in de nabijgelegen provincies tussen 2013 en 2014 met 0,2 procent gedaald is, is de criminaliteit in Denver zelf met 1,7 procent gestegen – behalve in wijken waar er cannabis dispensaria gevestigd waren.

“We vonden dat het toevoegen van dispensaria aan een wijk (van 10.000 inwoners) de criminaliteit met 19 procent vermindert ten opzichte van het gemiddelde aantal misdaden in een census tract“, schrijven de auteurs van de studie.

“Onze resultaten zijn consistent met theorieën die voorspellen dat de legalisatie van cannabis illegale criminele organisaties zal verdringen en de criminaliteit zal doen verminderen door veranderingen in de ‘security behaviors’ of omdat het als vervanging dient voor meer schadelijke stoffen”.

Hoewel de studie aantoonde dat het positieve effect die de dispensaria hebben op de criminaliteit “sterk gelokaliseerd is, zonder dat er aanwijzingen zijn dat dit ook voordelen oplevert voor de aangrenzende wijken”, stelden de auteurs van deze studie dat het redelijk is om aan te nemen dat de vermindering van de criminaliteit die gepaard gaat met nabijgelegen dispensaria, uiteindelijk ook voordelig is voor de ganse stad.

De studie ontdekte ook dat drugsgerelateerde misdrijven met 2,3 misdrijven per maand daalden voor een buurt van 10.000 inwoners: Er was geen verandering in het aantal cannabisgerelateerde misdrijven na de opening van lokale dispensaria, maar er waren kleine dalingen in het aantal misdrijven met betrekking tot methamfetamine, cocaïne en heroïne. Het is mogelijk, merkten de auteurs op, dat de toegenomen aanwezigheid van wetshandhaving in de buurt van dispensaria sommige van deze misdrijven helpt te ontmoedigen.

“De resultaten tonen geen bewijs die theorieën ondersteunen die stellen dat dispensaria de lokale cannabismisdaden doen toenemen (aangezien we geen toename vinden van cannabismisdaden zoals het kweken, bezitten of verkopen van cannabis in dezelfde buurt) of dat de dispensaria een stijging van misdaden zouden veroorzaken die te maken hebben met intoxicatie (aangezien er in wezen geen verandering is in het aantal misdaden in de buurt van dispensaria waarbij cannabis als ‘bijdragende factor’ kan gezien worden.”

“Deze bevindingen komen overeen met eerder onderzoek dat geen verband gevonden heeft tussen cannabisgebruik en crimineel gedrag.

Een andere studie uit 2017 vond dat kleinhandelswinkels gewijd aan de verkoop van alcohol en tabaksproducten meer criminele activiteiten aantrokken dan verkooppunten van medicinale cannabis.

Abstract

This paper studies the effects of marijuana legalization on neighborhood crime and documents the patterns in retail dispensary locations over time using detailed micro-level data from Denver, Colorado. To account for endogenous retail dispensary locations, we use a novel identification strategy that exploits exogenous changes in demand across different locations arising from the increased importance of external markets after the legalization of recreational marijuana sales. The results imply that an additional dispensary in a neighborhood leads to a reduction of 17 crimes per month per 10,000 residents, which corresponds to roughly a 19 percent decline relative to the average crime rate over the sample period. Reductions in crime are highly localized, with no evidence of spillover benefits to adjacent neighborhoods. Analysis of detailed crime categories provides insights into the mechanisms underlying the reductions.

Geraadpleegde bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Brugge heeft zijn eerste cannabiswinkel: ‘Veni Vici’

Na eerder al Gent en Roeselare heeft nu ook Brugge met ‘Veni Vici’ zijn eerste CBD-winkel, waar legale cannabis verkocht wordt. En wel in de drukke Noordzandstraat. “Ik heb voor alle zekerheid de toelating gevraagd van burgemeester De fauw. Alles is in orde en legaal”, zegt uitbater Gunther Van Den Brande.
Lees verder