Cannabis flavonoïde toont significant potentieel als pancreaskankertherapie

Onderzoekers van het Dana-Farber Cancer Institute van de Harvard Universiteit hebben een cannabis flavonoïde gevonden die een “significant therapeutisch potentieel” heeft voor de behandeling van alvleesklierkanker.
Total
67
Shares

Tijdens deze studie doodde het flavonoïde derivaat – FBL-03G – tumorcellen bij 70 procent van de muizen die alvleesklierkanker hadden. Flavonoïden, die niet-psychoactief zijn, komen van nature voor in planten, groenten en fruit, waardoor ze onder andere hun kleuren krijgen. In cannabis maken ze slechts 0.14 procent van de plant uit.

Wilfred Ngwa PhD, een assistent-professor aan Harvard en één van de onderzoekers van deze studie, vertelde Yahoo Lifestyle dat de belangrijkste conclusie van het onderzoek is “dat de behandeling met flavonoïden, die afgeleid zijn van cannabis, zowel lokale als uitgezaaide tumorcellen doodt“. Hij voegde eraan toe dat dit de overlevingskansen van de ziekte “aanzienlijk” kan verhogen.

In de studie merken de onderzoekers op dat het overlevingspercentage voor alvleesklierkankerpatiënten over een periode van 5 jaar slechts 8 procent is en dat er vaak uitzaaiingen zijn naar andere organen al reeds voor de diagnose gesteld wordt. Volgens het Pancreatic Cancer Action Network zou alvleesklierkanker volgend jaar de tweede belangrijkste oorzaak van kankergerelateerde sterfte in de V.S. kunnen zijn, met longkanker op de eerste plaats.

“We waren nogal verbaasd dat het middel ook de groei van kankercellen (uitzaaiingen) in andere delen van het lichaam kon doen afremmen, die niet het doelwit waren van deze behandeling. Dit suggereert dat het immuunsysteem er ook bij betrokken is, en momenteel onderzoeken we dit mechanisme nog verder in detail.”

Wilfred Ngwa

Ngwa zei het team hoopt om pre-klinische proeven tegen eind 2020 te voltooien. De studie werd gepubliceerd in Frontiers in Oncology.

Abstract

Pancreatic cancer is particularly refractory to modern therapies, with a 5-year survival rate for patients at a dismal 8%. One of the significant barriers to effective treatment is the immunosuppressive pancreatic tumor microenvironment and development of resistance to treatment. New treatment options to increase both the survival and quality of life of patients are urgently needed. This study reports on a new non-cannabinoid, non-psychoactive derivative of cannabis, termed FBL-03G, with the potential to treat pancreatic cancer. In vitro results show major increase in apoptosis and consequential decrease in survival for two pancreatic cancer models- Panc-02 and KPC pancreatic cancer cells treated with varying concentrations of FBL-03G and radiotherapy. Meanwhile, in vivo results demonstrate therapeutic efficacy in delaying both local and metastatic tumor progression in animal models with pancreatic cancer when using FBL-03G sustainably delivered from smart radiotherapy biomaterials. Repeated experiments also showed significant (P < 0.0001) increase in survival for animals with pancreatic cancer compared to control cohorts. The findings demonstrate the potential for this new cannabis derivative in the treatment of both localized and advanced pancreatic cancer, providing impetus for further studies toward clinical translation.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder