Maggie De Block: Medicijnen met cannabis, wat is er nu veranderd?

Apothekers mogen medicijnen met cannabis verkopen. Dat konden we vorige week lezen in de kranten. Maar betekent dat nu dat er cannabis in de rekken van de apotheek ligt?
Total
18
Shares

Dit artikel verscheen origineel op de website van Maggie de Block:

www.maggiedeblock.be/medicijnen-met-cannabis-wat-is-er-nu-veranderd/

Geneesmiddelen met cannabis kunnen de levenskwaliteit gevoelig verbeteren voor bepaalde patiënten. Denk bijvoorbeeld aan mensen waarbij bestaande medicatie de pijn niet voldoende bestrijdt.

Net daarom zorgden we er in 2015 voor dat artsen die medicijnen éindelijk mochten voorschrijven. En nu zorgen we dat de apothekers ook zélf geneesmiddelen op basis van cannabis mogen bereiden.

Ben je op zoek naar CBD olie?

We selecteerden voor jou de beste producten

Kandabis is nu ook jouw one-stop-shop voor CBD olie en verzorgingsproducten. We garanderen betrouwbare en kwalitatieve CBD producten voor een mooie prijs. Ons aanbod voldoet trouwens aan de hoogste normen en bevat steeds minder dan 0,2% THC 👌.

Historische stap

De stap in 2015 was historisch. Voordien waren medicijnen met cannabis verboden in ons land. Sindsdien mogen dokters ze voorschrijven aan bepaalde patiënten.

Naast de klassieke “voorverpakte” medicijnen kunnen artsen ook magistrale bereidingen op basis van cannabidiolpoeder of CBD-poeder voorschrijven, dat zijn bereidingen die de apotheker zelf maakt. Bij die magistrale bereidingen leverde het nieuwe wettelijke kader evenwel niet meteen het verhoopte resultaat op.

Wel voorschrijven, niet afleveren

Een strenge lezing van het koninklijk besluit van 2015 zorgde voor een tegenstelling. Artsen konden zo’n bereiding met cannabidiol wel voorschrijven maar apothekers mochten ze niet afleveren. Cannabidiol kan immers minieme hoeveelheden van tetrahydrocannabinol of THC bevatten. En omdat deze psychoactieve stof verboden is in ons land, was cannabidiol dus in de praktijk ook verboden.

Het gevolg was dat patiënten die een voorschrift voor een magistrale bereiding met CBD-poeder kregen hun geneesmiddel in het buitenland moesten ophalen. En dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

Oplossing: drempel voor THC

Samen met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) werkten we een oplossing uit voor deze patiënten, die vaak veel pijn lijden. CBD-poeder mag een minieme hoeveelheid THC bevatten, maximum 0,005%. Dat laat onze apothekers toe om magistrale bereidingen op basis van CBD-poeder af te leveren aan patiënten met een voorschrift en garandeert tezelfdertijd de veiligheid van die patiënten.

Geen snoepjes

We hebben de voorbije jaren historische stappen gezet in ons land rond medicinale cannabis. Maar dat betekent niet dat plots “alles mag”: net als alle andere medicijnen zijn geneesmiddelen en magistrale bereidingen op basis van cannabis geen snoepjes. De strenge normen rond veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid zijn er met een reden: de volksgezondheid staat op het spel.

Het is ook om die reden dat de cannabis voor de productie of bereiding van geneesmiddelen onder streng gecontroleerde, gestandaardiseerde omstandigheden gecultiveerd moet worden. Alleen zo ben je zeker dat de samenstelling van de grondstof steeds dezelfde is. En alleen zo heeft de patiënt zekerheid over zijn of haar behandeling. Daarom hebben we een tijdje geleden ook het licht op groen gezet voor een nationaal cannabisbureau. Dat zal de productie van cannabis voor therapeutische doeleinden wettelijk mogelijk maken en samen met het FAGG streng toezien op de veiligheids- en kwaliteitsvoorwaarden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Brugge heeft zijn eerste cannabiswinkel: ‘Veni Vici’

Na eerder al Gent en Roeselare heeft nu ook Brugge met ‘Veni Vici’ zijn eerste CBD-winkel, waar legale cannabis verkocht wordt. En wel in de drukke Noordzandstraat. “Ik heb voor alle zekerheid de toelating gevraagd van burgemeester De fauw. Alles is in orde en legaal”, zegt uitbater Gunther Van Den Brande.
Lees verder