Legalisatie van recreatieve cannabis resulteert in lagere opioïden gerelateerde sterftecijfers

Een nieuwe studie van Economic Inquiry toont aan dat de legalisatie van recreatieve cannabis leidt tot een verminderingen van sterfgevallen die veroorzaakt worden door opoïden.
Total
13
Shares

De studie onderzocht hoe de legalisering van cannabis de mortaliteitscijfers in de Verenigde Staten in de afgelopen twee decennia beïnvloed heeft. De onderzoekers vonden dat de legalisatie en toegang tot recreatieve cannabis het aantal opioïden gerelateerde sterftegevallen met ongeveer 20% tot 35% verminderd heeft.

Het onderzoek bevestigt de eerdere bevindingen dat legale medicinale cannabis resulteert in lagere opioïden gerelateerde sterftecijfers. Deze bevindingen komen op het juiste moment gezien de omvang van de opioïdencrisis in de Verenigde Staten en de toenemende vraag naar de legalisatie van cannabis in Noord-Amerika.

Abstract

This study documents how the changing legal status of marijuana has impacted mortality in the United States over the past two decades. We use a difference‐in‐difference approach to estimate the effect of medical marijuana laws (MML) and recreational marijuana laws (RML) on fatalities from opioid overdoses, and we find that marijuana access induces sharp reductions in opioid mortality rates. Our research corroborates prior findings on MMLs and offers the first causal estimates of RML impacts on opioid mortality to date, the latter of which is particularly important given that RMLs are far more expansive in scope and reach than MMLs. In our preferred econometric specification, we estimate that RMLs reduce annual opioid mortality in the range of 20%–35%, with particularly pronounced effects for synthetic opioids. In further analysis, we demonstrate how RML impacts vary among demographic groups, shedding light on the distributional consequences of these laws. Our findings are especially important and timely given the scale of the opioid crisis in the United States and simultaneously evolving attitudes and regulations on marijuana use. (JEL I18, K32, H75)

Geraadpleegde bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder