Alweer een studie die bevestigt dat er geen toename is van cannabis gebruik onder jongeren na legalisatie

In Colorado heeft de legalisatie van cannabis niet geleid tot een toename van het gebruik onder jongeren, maar het heeft wel de manier veranderd waarop jongeren cannabisproducten consumeren.
Total
8
Shares

Dat staat te lezen in een studie die gepubliceerd werd in JAMA Pediatrics en uitgelicht werd door Associated Press. Deze conclusie bevestigt de bevindingen van een eerdere studie die uitgevoerd werd in de Verenigde Staten.

In 2017 meldde ongeveer 78 procent van de middelbare scholieren in Colorado dat ze cannabis gebruikt hadden, tegenover 87 procent in 2015. Ongeveer 10 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze in 2017 cannabis edibles hadden geconsumeerd – tegenover 2 procent in 2015 – en nog eens 7,5 procent zei dat ze dabs hadden gebruikt, tegenover 4 procent in 2015.

Kayla Tormohlen, promovendus aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en hoofdauteur van het onderzoek, zei dat het begrijpen van de trends in cannabisgebruik onder jongeren “kan bijdragen aan de inspanningen voor de volksgezondheid” naarmate meer staten het gebruik legaliseren.

“Sinds de implementatie van de verkoop van cannabis in de detailhandel, hebben we geen toename gezien van het gebruik onder jongeren, maar we zien wel een verschil in de manier waarop jongeren cannabis consumeren.”

Kayla Tormohlen

Een enquête die in 2018 door Healthy Kids in Californië uitgevoerd werd, vond dat het tienergebruik na de legalisatie in de staat was afgenomen. In totaal was er een daling van 3,7 procent in cannabisgebruik bij 7e klassers, een daling van 5,7 procent bij 9e klassers en een daling van 6 procent bij 11e klassers.

Een ander onderzoek dat vorige maand in JAMA Pediatrics werd gepubliceerd, vond een daling van 8 procent in het aantal middelbare scholieren die de afgelopen 30 dagen cannabis gebruikt hebben, en een daling van 9 procent onder tieners die tijdens de afgelopen maand 10 keer cannabis gebruikt hebben. Deze studie analyseerde enquêtes die afgenomen waren bij middelbare scholen van 1993 tot 2017, wat neerkomt op ongeveer 1,4 miljoen studenten.

De studie suggereert dat het gebruik onder tieners is afgenomen omdat “het voor jongeren moeilijker is om cannabis te verkrijgen omdat drugsdealers vervangen worden door gelicentieerde verkooppunten die vereisen dat je je leeftijd kan bevestigen aan de hand van een identiteitskaart”.

De onderzoekers die zich enkel op Colorado gericht hadden, merkten op dat slechts 3 procent van de tieners toegaven dat ze de producten bij een cannabis shop gekocht hadden, terwijl 40 procent zei dat ze het van iemand anders overgekocht hadden. Anderen kochten het dan weer van vrienden, ouders of volwassen familieleden.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder