Dosering cannabisolie bestudeerd om aanvallen bij kinderen met ernstige epilepsie te verminderen

Medicinale cannabisolie die zowel cannabidiol (CBD) als een kleine hoeveelheid THC bevat, kan aanvallen bij kinderen met ernstige, geneesmiddelresistente epilepsie verminderen of volledig stoppen. Dat heeft een studie van de Universiteit van Saskatchewan (USask) in Canada aangetoond.
Total
21
Shares

Volgens het onderzoek dat gepubliceerd werd in Frontiers in Neurology, ondervonden kinderen met ernstige epilepsie ook een verbetering in hun levenskwaliteit na het gebruik van een lage dosis cannabisolie.

De studie testte de effecten van medicinale cannabisolie met maar liefst 95 procent CBD, een bestanddeel van de cannabis plant die psychoactieve bijwerkingen heeft, en 5 procent THC, een stof die in grote hoeveelheden een bedwelmend effect kan veroorzaken.

Het onderzoeksteam bestudeerde op een wetenschappelijk onderbouwde manier de geschikte dosering, en vond geen aanwijzingen van een THC-intoxicatie wanneer men gebruikt maakt van CBD-verrijkte plantenextracten.

“Wat deze resultaten echt fascinerend maakt, is dat ze aantonen dat CBD een behandelingsoptie kan zijn voor kinderen die niet goed reageren op traditionele medicatie.”

Dr. Richard Huntsman (M.D.)

Drie van de zeven kinderen in het Amerikaanse onderzoek – dat voornamelijk gefinancierd werd door het Saskatchewan’s Jim Pattison Children’s Hospital Foundation – stopten met het krijgen van aanvallen.

“De verbeteringen in levenskwaliteit waren echt indrukwekkend, waarbij sommige kinderen plots in staat waren om met hun familie te communiceren. Enkele van deze kinderen begonnen voor het eerst te praten of te kruipen. Ze werden interactiever met hun familie en geliefden.”

Dr. Huntsman

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat cannabisproducten die CBD bevatten effectief kunnen zijn bij het onder controle houden van aanvallen bij kinderen met epileptische encefalopathie, een ernstige vorm van epilepsie die al in de kindertijd begint. Desondanks hebben veel kinderen geen toegang tot deze producten omdat er zeer weinig richtlijnen zijn voor artsen over welke doses ze moeten gebruiken en sommige zorgverleners maken zich zorgen over mogelijke intoxicatie door THC.

Uit dit onderzoek bleek dat de meeste kinderen minder aanvallen hadden wanneer ze tweemaal per dag een dosis CBD toegediend kregen van in totaal 5-6 milligram cannabisextract per kilogram gewicht (mg/kg). Tegen de tijd dat een CBD-dosis van 10-12 mg/kg per dag bereikt werd, ondervonden alle kinderen een vermindering van hun aanvallen, de meeste met meer dan 50 procent.

“Wat echt belangrijk is, is dat we in staat zijn geweest om op een wetenschappelijke manier een deel van de zorgen over de manier waarop deze producten gedoseerd moeten worden en de mogelijkheid dat ze een ‘high’ bij deze kinderen veroorzaken, weg te nemen. Dit hebben we gedaan door de dosis langzaam en op een zeer gereguleerde manier te verhogen. We hebben de kinderen nauwlettend in de gaten gehouden op bijwerkingen en hebben de bloedspiegels van CBD en THC gemeten.” – Dr. Huntsman

De kinderen hadden een zogenaamde medicijnresistente epilepsie, die niet reageerde op ten minste twee verschillende vormen van anti-epileptische medicatie. Ze hadden verschillende medicijnen voorgeschreven gekregen, maar kregen desondanks nog steeds aanvallen, waarbij één kind in de maand voorafgaand aan de studie 1.223 aanvallen had.

“We zijn erg trots om aan dit belangrijke pediatrische onderzoek mee te werken, dat zo’n verschil kan maken in het leven van kinderen met ernstige epilepsie. Deze baanbrekende studie geeft hoop en betere gezondheidsresultaten bij deze kinderen. Het is bemoedigend om donateurs te hebben die de waarde van dit belangrijke werk inzien.”

Brynn Boback-Lane, Voorzitter en CEO van Jim Pattison Children’s Hospital Foundation

Abstract

Purpose: There is uncertainty regarding the appropriate dose of Cannabidiol (CBD) for childhood epilepsy. We present the preliminary data of seven participants from the Cannabidiol in Children with Refractory Epileptic Encephalopathy (CARE-E) study.

Methods: The study is an open-label, prospective, dose-escalation trial. Participants received escalating doses of a Cannabis Herbal Extract (CHE) preparation of 1:20 Δ9-tetrahydrocannabinol (THC): CBD up to 10–12 mg CBD/kg/day. Seizure frequency was monitored in daily logs, participants underwent regular electroencephalograms, and parents filled out modified Quality of Life in Childhood Epilepsy (QOLCE) and Side Effect rating scale questionnaires. Steady-state trough levels (Css, Min) of selected cannabinoids were quantified.

Results: All seven participants tolerated the CHE up to 10–12 mg CBD/kg/day and had improvements in seizure frequency and QOLCE scores. CSS, Min plasma levels for CBD, THC, and cannabichromene (CBC) showed dose-independent pharmacokinetics in all but one participant. CSS, Min CBD levels associated with a >50% reduction in seizures and seizure freedom were lower than those reported previously with purified CBD. In most patients, CSS, Min levels of THC remained lower than what would be expected to cause intoxication.

Conclusion: The preliminary data suggest an initial CBD target dose of 5–6 mg/kg/day when a 1:20 THC:CBD CHE is used. Possible non-linear pharmacokinetics of CBD and CBC needs investigation. The reduction in seizure frequency seen suggests improved seizure control when a whole plant CHE is used. Plasma THC levels suggest a low risk of THC intoxication when a 1:20 THC:CBD CHE is used in doses up to 12 mg/kg CBD/kg/day.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder