Zorgwekkende studie die verband tussen CBD en leverschade aantoont, blijkt flauwekul en onbetrouwbaar

“Het is 2019 en we leven nog steeds in een wereld waar een kleine studie, uitgevoerd op muizen, met een zeer twijfelachtige methodologie, gepubliceerd in een onbetrouwbaar tijdschrift en met grote gebreken, leidt tot paniek en clickbait journalistiek.”
Total
5
Shares

Onlangs verscheen er een artikel op de website van Forbes dat gaat over een studie die uitgevoerd werd door de University of Arkansas for Medical Sciences.

De onderzoekers ontdekten dat muizen die hogere doses CBD toegediend kregen, binnen 24 uur tekenen van leverschade vertoonden. Daarbovenop waren 75 procent van deze dieren in de subacute fase van het onderzoek ofwel gestorven of na enkele dagen op sterven na dood.

Maar dit soort paniekzaaierij en het verspreiden van verkeerde informatie is niets nieuws onder de zon. Een studie die in 1974 uitgevoerd werd aan de Tulane University had zogezegd aangetoond dat THC – het psychoactieve ingrediënt in cannabis – de hersenen zou schaden, wat de pers ertoe bracht om plichtsgetrouw artikelen te publiceren waarin men schreef dat cannabis schade aan de hersenen zou veroorzaken. Deze studie uit 1974 vertoonde uiteraard enkele grote gebreken. In Smoke Signals: A Social History of Marijuana, schreef de auteur Martin Lee dat deze uiterst kleine studie die uitgevoerd werd op resusaapjes “een schoolvoorbeeld is van wetenschappelijke fraude”.

Nu heeft Project CBD, een non-profit organisatie die zich richt op het verspreiden van wetenschappelijk onderzoek over CBD, een gedetailleerd artikel gepubliceerd waarin men de claims van het recente onderzoek één voor één probeert te weerleggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder