Studie onderzoekt hoe verschillende cannabis-extracten verschillende soorten kankercellen doden

Volgens een recente studie kunnen cannabis-extracten de overleving van bepaalde soorten kankercellen schaden en hun verdere verspreiding afremmen. Maar de effecten van deze extracten variëren aanzienlijk op basis van hun specifieke chemische samenstelling.
Total
37
Shares

De onderzoekers ontdekten dat het behandelen van kankercellen met geïsoleerde ingrediënten uit de cannabis plant, bijvoorbeeld met enkel THC, niet bijzonder effectief blijkt te zijn. Maar wanneer men volledige cannabis-extracten gebruikte, waren de resultaten alvast veelbelovend. Omdat de cannabis plant honderden bestanddelen bevat en telkens in andere concentraties over de verschillende soorten, was het voor de onderzoekers een moeilijke klus om te onderzoeken hoe verschillende combinaties van al deze cannabinoïden gebruikt konden worden om verscheidene soorten kankercellen te behandelen.

“Onze resultaten tonen aan dat specifieke cannabisextracten de overleving en proliferatie van kankercellijnen en de geïnduceerde apoptose afzwakken.”

Het team testte het antitumorale effect van 12 volledige cannabisextracten op 12 menselijke kankercellijnen om te bepalen of de preparaten met specifieke fytocannabinoïde profielen voordelig kunnen zijn als therapie bij bepaalde kankersubtypes”. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Oncotarget.

Abstract

The Cannabis plant contains over 100 phytocannabinoids and hundreds of other components. The biological effects and interplay of these Cannabis compounds are not fully understood and yet influence the plant’s therapeutic effects. Here we assessed the antitumor effects of whole Cannabis extracts, which contained significant amounts of differing phytocannabinoids, on different cancer lines from various tumor origins. We first utilized our novel electrospray ionization liquid chromatography mass spectrometry method to analyze the phytocannabinoid contents of 124 Cannabis extracts. We then monitored the effects of 12 chosen different Cannabis extracts on 12 cancer cell lines. Our results show that specific Cannabis extracts impaired the survival and proliferation of cancer cell lines as well as induced apoptosis. Our findings showed that pure (-)-Δ9trans-tetrahydrocannabinol (Δ9-THC) did not produce the same effects on these cell lines as the whole Cannabis extracts. Furthermore, Cannabis extracts with similar amounts of Δ9-THC produced significantly different effects on the survival of specific cancer cells. In addition, we demonstrated that specific Cannabis extracts may selectively and differentially affect cancer cells and differing cancer cell lines from the same organ origin. We also found that cannabimimetic receptors were differentially expressed among various cancer cell lines and suggest that this receptor diversity may contribute to the heterogeneous effects produced by the differing Cannabis extracts on each cell line. Our overall findings indicate that the effect of a Cannabis extract on a specific cancer cell line relies on the extract’s composition as well as on certain characteristics of the targeted cells.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder