Studie suggereert dat cannabis een goede pijnstiller is voor fibromyalgie patiënten

Onderzoekers in Israël hebben ontdekt dat medicinale cannabis helpt om pijn te verminderen bij fibromyalgie patiënten en zo voor een betere levenskwaliteit zorgt.
Total
39
Shares

Ergens tussen de drie en zes miljoen mensen in de Verenigde Staten lijden aan fibromyalgie, een chronisch pijnsyndroom dat artsen nauwelijks begrijpen en dus niet goed kunnen behandelen. Maar de afgelopen jaren hebben heel wat fibromyalgie patiënten hun verhalen en ervaringen gedeeld over het gebruik van cannabis waarmee ze hun ziektesymptomen behandelen.

Ondanks het feit dat heel wat patiënten over de ganse wereld rapporteren dat ze cannabis gebruiken om hun leven met fibromyalgie draaglijker te maken, zijn er slechts een handvol studies beschikbaar die onderzocht hebben of cannabis een effectieve behandeling voor deze ziekte zou kunnen zijn. Maar de onderzoeken die er zijn, laten echter allemaal positieve resultaten zien.

Nu heeft een nieuw onderzoek naar de kenmerken, veiligheid en effectiviteit over het gebruik van medicinale cannabis bij fibromyalgie nog meer bewijs geleverd. Volgens de auteurs van die studie, een team van medische onderzoekers in Israël, kan cannabis een geschikte behandelingsoptie zijn voor fibromyalgie.

Bij 81 procent van de fibromyalgie patiënten hielp cannabis om de pijn te verminderen

De studie die deze maand in het Journal of Clinical Medicine gepubliceerd werd, “Safety and Efficacy of Medical Cannabis in Fibromyalgia”, onderzocht het gebruik van cannabis bij 367 fibromyalgie patiënten over een periode van zes maanden. Van deze groep patiënten, bestaande uit 301 vrouwen en 66 mannen, namen aan het einde van de zes maanden durende evaluatieperiode 261 patiënten deel aan een enquête. Het onderzoek had als primair doel om gegevens te verzamelen over hoe goed cannabis werkt om pijn die veroorzaakt wordt door fibromyalgie te behandelen. De enquête vroeg ook naar de bijwerkingen die de patiënten ondervonden tijdens het gebruik van medicinale cannabis.

De resultaten van deze enquête laten zien hoe effectief cannabis is als behandeling voor fibromyalgie. Volgens het onderzoek begonnen de patiënten met een uitgangswaarde van 9,0 op een schaal van 0 tot 10 om hun pijnintensiteit uit te drukken. Aan het einde van de evaluatieperiode die zes maanden duurde, daalde de gemiddelde pijnintensiteit tot maar liefst 5,0. Bovendien hebben 194 patiënten (81,1 procent) aangegeven dat hun levenskwaliteit verbeterd is zonder dat ze daar ernstige bijwerkingen van ondervinden.

In het algemeen concludeerden de onderzoekers dat de meeste fibromyalgie patiënten een vermindering van pijn en een verbeteringen in hun levenskwaliteit rapporteerden na hun zes maanden durende medicinale cannabistherapie. Cannabistherapie hielp ook heel wat fibromyalgie patiënten om hun gebruik van voorgeschreven opioïden te verminderen of volledig te vervangen. De studie meldt dat 22 procent van de patiënten “hun dosering van opioïden stopte of verminderde”. Bovendien verminderde 20 procent van de patiënten hun gebruik van benzodiazepinen.

Medicinale cannabis is een “veilige en effectieve” behandeling voor fibromyalgie patiënten

Naast de gegevens over de effectiviteit van medicinale cannabis, verzamelden de onderzoekers ook gegevens over de bijwerkingen die komen kijken bij het gebruik van cannabis voor de behandeling van fibromyalgie symptomen. Van de fibromyalgie patiënten die het zes maanden durende onderzoek volledig afgerond hebben, ondervond minder dan 8 procent negatieve bijwerkingen.

Volgens de gegevens was de meest voorkomende negatieve bijwerking duizeligheid (7,9 procent van de patiënten) en werd deze als een mild omschreven. Met andere woorden, sommige deelnemers aan het onderzoek vonden de psychoactieve effecten van THC niet zo aangenaam. De twee andere meest voorkomende bijwerkingen zijn een droge mond (6,7 procent) en maag-darmproblemen (5,4 procent). Al je dit vergelijkt met de bijwerkingen van opioide pijnstillers – zoals misselijkheid, braken, diarree, spierkrampen en natuurlijk afhankelijkheid en verslaving die fataal kunnen zijn – kan men stellen dat cannabis een veilig alternatief kan zijn voor heel wat fibromyalgie patiënten.

Wegens het succes van de cannabisbehandeling en het gebrek aan significante bijwerkingen, concludeerden de onderzoekers dat “medicinale cannabis een veilig en effectief alternatief lijkt te zijn voor de behandeling van fibromyalgie symptomen”. En dat is goed nieuws voor de vele patiënten voor wie standaard fibromyalgie medicijnen niet werken.

“Gezien de lage kans op verslaving en het gebrek aan ernstige bijwerkingen (vooral in vergelijking met opioïden), moet cannabistherapie als waardig alternatief overwogen worden om de symptomen te verlichten bij fibromyalgie patiënten die niet goed reageren op de reguliere behandelingen” schreven de auteurs

De bevindingen van deze studie sluiten aan op bestaande literatuur over medicinale cannabis en fibromyalgie. Een studie uit 2006 van Duitse oorsprong toonde aan dat medicinale cannabis met een THC gehalte tussen 2,5 en 15 mg de pijnklachten bij negen patiënten over een periode van drie maanden aanzienlijk verminderde. En in 2011 vergeleek een onderzoek uit Spanje de voordelen van een cannabisbehandeling vergeleken met fibromyalgie patiënten die geen cannabis gebruikten. Uit dat onderzoek bleek dat cannabis niet alleen de pijn verlichtte, maar ook bijna elk symptoom dat geassocieerd wordt met fibromyalgie, van stijfheid tot slaperigheid, hielp verminderen.

Abstract

Background: Chronic pain may be treated by medical cannabis. Yet, there is scarce evidence to support the role of medical cannabis in the treatment of fibromyalgia. The aim of the study was to investigate the characteristics, safety, and effectiveness of medical cannabis therapy for fibromyalgia.

Methods: A prospective observational study with six months follow-up period based on fibromyalgia patients who were willing to answer questionnaire in a specialized medical cannabis clinic between 2015 and 2017.

Results: Among the 367 fibromyalgia patients, the mean age was 52.9 ± 15.1, of whom 301 (82.0%) were women. Twenty eight patients (7.6%) stopped the treatment prior to the six months follow-up. The six months response rate was 70.8%. Pain intensity (scale 0-10) reduced from a median of 9.0 at baseline to 5.0 (p < 0.001), and 194 patients (81.1%) achieved treatment response. In a multivariate analysis, age above 60 years (odds ratio [OR] 0.34, 95% C.I 0.16-0.72), concerns about cannabis treatment (OR 0.36, 95% C.I 0.16-0.80), spasticity (OR 2.26, 95% C.I 1.08-4.72), and previous use of cannabis (OR 2.46 95% C.I 1.06-5.74) were associated with treatment outcome. The most common adverse effects were mild and included dizziness (7.9%), dry mouth (6.7%), and gastrointestinal symptoms (5.4%).

Conclusion: Medical cannabis appears to be a safe and effective alternative for the treatment of fibromyalgia symptoms. Standardization of treatment compounds and regimens are required.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder