Studie toont aan dat legalisatie van recreatieve cannabis resulteert in lager gebruik bij jongeren

De paper bevat een analyse van gegevens van 1993 tot 2017, over ongeveer 1,4 miljoen middelbare scholieren in de Verenigde Staten, afkomstig van een jaarlijkse rapport van het ‘US Centers for Disease Control and Prevention’.
Total
9
Shares

Het cannabisgebruik onder jongeren in de Verenigde Staten is de laatste jaren over het algemeen gestegen, maar een nieuwe studie suggereert dat in staten waar recreatieve cannabis gelegaliseerd werd, het cannabisgebruik onder jongeren eigenlijk gedaald is.

De legalisatie van recreatieve cannabis werd geassocieerd met een daling van 8 procent in het aantal middelbare scholieren die zeiden dat ze in de laatste 30 dagen cannabis gebruikt hadden, en een daling van 9 procent in het aantal jongeren die minstens 10 keer cannabis gebruikt hadden in de afgelopen 30 dagen. Deze bevindingen werden recent gepubliceerd in het ‘Medical journal JAMA Pediatrics‘.

Abstract

Objectives. To evaluate trends in patterns (single, dual, or poly) of current use of alcohol, cigarettes, and marijuana (ACM) among youths in the United States.

Methods. I used data from the 1991–2017 Youth Risk Behavior Surveys (n = 203 663) to report average annual percentage change (AAPC) and linear trends of single, dual, and poly use of ACM among youths.

Results. From 1991 to 2017, the prevalence of marijuana-only use increased from 0.6% to 6.3% (AAPC = 7.4) while the prevalence of use of alcohol only or cigarettes only significantly declined. Dual use of alcohol and marijuana increased from 3.6% to 7.6% (AAPC = 2.4), while dual use of alcohol and cigarettes declined from 11.8% to 1.7% (AAPC = −7.5). The prevalence of poly use of ACM declined from 9.4% to 4.4%. There is an enlarged disparity in use of marijuana only by race/ethnicity with an increase of 11.5% among non-Hispanic Blacks and an increase of 8.1% among Hispanics, compared with an increase of 3.4% among non-Hispanic Whites.

Conclusions. The use patterns of ACM among youths have changed with a surge in use of marijuana only, especially among racial/ethnic minorities.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder