Dr Timna Naftali: ‘Crohn-patiënten voelen zich een stuk beter na een behandeling met cannabis’

Dr. Timna Naftali, Gastro-enteroloog aan de Universiteit van Tel Aviv, was de eerste persoon die het effect van medicinale cannabis op inflammatoire darmziekten (IBD) onderzocht.
Total
14
Shares

Terwijl ze steeds grote kritiek kreeg, inspireerde één patiënt haar keer op keer opnieuw om niet op te geven. Wetenschappelijk bewijs is cruciaal voor Naftali, en daarom is ze toegewijd aan haar doel. Ze is vastberaden om het bewijs te leveren dat medicinale cannabis werkt voor IBD-patiënten.

Tien jaar geleden kwam een jonge patiënt de praktijk van Dr Naftali binnen voor haar eerste consultatie. Het was nu al een jaar geleden dat ze nog eens terug kwam voor een algemene controle. Naftali was verbaasd haar terug te zien en vroeg zich af waarom ze nooit een vervolgafspraak had gemaakt.

“Ze moest iets te bekennen”, zegt Naftali. “De patiënt legde uit dat ze het laatste jaar cannabis had gebruikt. Alle pijn was verdwenen en had dus geen behoefte meer om terug te komen. De patiënt was inmiddels getrouwd, probeerde zwanger te worden en was daarom gestopt met het gebruik van cannabis. Haar situatie was opnieuw verslechterd.”

Het positieve effect van cannabis op deze jonge vrouw leidde tot veel vragen voor Naftali. Zou het niet fantastisch zijn om meer patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te kunnen helpen?

Yehuda Baruch, voormalig hoofd van het Israëlische medicinale cannabisprogramma, was uiteindelijk de doorslaggevende factor bij het zoeken naar antwoorden. “Tot mijn verbazing vertelde hij me dat medicinale cannabis kan worden voorgeschreven voor patiënten in Israël die lijden aan de ziekte van Crohn. Ik was verbaasd dat ik dit als dokter niet wist.”

Met volledige toewijding zocht Naftali naar klinische studies die het beleid van de Israëlische regering ondersteunden. Uiteindelijk concludeerde ze dat er niets te vinden was. “Helemaal niets. Geen enkel stukje wetenschappelijk bewijs”. Uiteindelijk was het Naftali zelf die de uitdaging aanging om het broodnodige wetenschappelijke bewijs te leveren. Maar waar moet het onderzoek beginnen?

Cannabis apotheken

Israël heeft speciale cannabis apotheken waar patiënten met een vergunning van de overheid hun medicinale cannabis kunnen kopen.

“Ik benaderde een lokale cannabisproducent en -leverancier en zij brachten me in contact met dertig patiënten met de ziekte van Crohn. Hun ervaring met medicinale cannabis was indrukwekkend. Patiënten hadden minder medicatie nodig, hadden minder pijn en konden een gezond gewicht aanhouden. Sommige patiënten hadden geen ziekenhuisopname meer nodig. Hun levenskwaliteit was zichtbaar verbeterd door het gebruik van medicinale cannabis”.

Yehuda Baruch

Haar onderzoek werd gepubliceerd in het Israel Medical Association Journal (2011) en kreeg onmiddellijk bakken vol kritiek. De eerder kleine retrospectieve observatiestudie vroeg patiënten enkel naar hun ervaringen. Patiënten die weinig of geen verbetering ondervonden, werden niet meegenomen in het onderzoek. De positieve uitkomst van dit onderzoek overtuigde Naftali echter over de noodzaak om haar onderzoek toch voort te zetten. Ze was vastbesloten om ditmaal een gerandomiseerde en dubbelblinde studie te doen. “Een goede studie”, zoals ze het zelf noemt, met placebo, zodat patiënten niet zouden weten wat ze gebruiken.

Het onderzoek duurde ongeveer twee jaar en de resultaten waren op zijn minst spectaculair te noemen. “Bijna de helft van de patiënten (45%) voelde zich volledig gezond na het gebruik van medicinale cannabis. Alsof hun ziekte volledig verdwenen was. In de placebogroep daarentegen ondervond slechts 10% van de patiënten een volledige remissie.”

Opnieuw werd het onderzoek binnen haar vakgebied bekritiseerd. Blijkbaar was het onderzoek niet objectief genoeg en was er onvoldoende duidelijkheid over het effect dat cannabis heeft op de darmen. Een terechte opmerking, vindt Naftali: “We weten allemaal dat cannabis een gevoel van euforie kan geven. Voelden deze patiënten zich daarom beter of was hun spijsverteringskanaal toch in een betere conditie en is cannabis een echte oplossing voor de ziekte?”. Ze had er ook voor gekozen om haar patiënten cannabis te laten consumeren door die op te roken, wat niet echt bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Een nieuwe studie bleek daarom noodzakelijk waarbij gekozen werd voor een andere toedieningsmethode (cannabisolie voor oraal gebruik). Patiënten kregen een endoscopisch darmonderzoek voor en na het gebruik van medicinale cannabis om eventuele verbeteringen in het aantal ontstekingen op te sporen.

Meest recente studie werd goed onthaald

De resultaten, die in oktober 2018 op het jaarlijkse United European Gastroenterology congress werden gepubliceerd, kregen positieve reacties. Naftali was zelf echter niet tevreden. “Hoewel patiënten zich veel beter voelden na het gebruik van de cannabis, was er tijdens de endoscopie geen verbetering zichtbaar in het spijsverteringskanaal. Wat betekent dat? Ofwel heeft cannabis geen invloed op het spijsverteringskanaal of er was niet genoeg tijd tussen de toediening van de cannabis en het darmonderzoek. Het was slechts een periode van acht weken, misschien was een tussenpoos van drie maanden nuttiger geweest”.

Naftali had nog een ander probleem: “Er zijn vele soorten cannabis, en als onderzoeker heb je geen idee wat het beste werkt. Ik vraag me nog steeds oprecht af welke cannabissoort ik moet toedienen, voor hoe lang en in welke vorm.”. Met andere woorden, haar werk is nog niet klaar.

Naftali is alweer bezig met een nieuw onderzoek dat de effecten van puur synthetische CBD moet aantonen, maar dat staat nog in zijn kinderschoenen. Het is bekend dat CBD weinig bijwerkingen heeft en wordt daarom als veilig beschouwd. “Het kan dienen als aanvulling op andere medicatie. Maar we moeten eerst weten of het daadwerkelijk werkt.”

Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Net als colitis ulcerosa wordt het daarom meestal aangeduid als een inflammatoire darmziekte (IBD). Bij colitis ulcerosa is er meestal sprake van een chronische, terugkerende ontsteking van de dikke darm. Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn is er een ontsteking van de dunne darm, dikke darm en/of het rectum. Hoewel er ook ontstekingen kunnen optreden in de rest van het spijsverteringskanaal.

Naftali zou graag ook samenwerken met onderzoekers buiten Israël. Hoewel het ‘Meir Medical Centre’ in de Israëlische stad Kefar Sava – waar Naftali werkt – duizend IBD-patiënten behandelt, vindt zij deze groep patiënten te beperkt. Het belangrijkste obstakel voor internationale samenwerking is echter dat alle onderzoekers dezelfde cannabis moeten kunnen gebruiken. “Het product dat ik hier in Israël gebruik is niet hetzelfde als in Nederland. We zouden het product dus moeten exporteren, wat tot nu toe niet bepaald eenvoudig is gebleken.”

De patiënt die Dr. Naftali tien jaar geleden geholpen heeft, is inmiddels getrouwd en verhuisd naar een andere regio van Israël. Naftali heeft geen contact meer met haar, maar het is dankzij deze patiënt dat ze steevast overtuigd blijft van het nut van medicinale cannabis voor een grote groep patiënten.

Als u geïnteresseerd bent in verder onderzoek door Dr. Timna Naftali, kijk dan zeker eens naar de website van PubMed.

Abstract

Background: The marijuana plant cannabis is known to have therapeutic effects, including improvement of inflammatory processes. However, no report of patients using cannabis for Crohn’s disease (CD) was ever published.

Objectives: To describe the effects of cannabis use in patients suffering from CD.

Methods: In this retrospective observational study we examined disease activity, use of medication, need for surgery, and hospitalization before and after cannabis use in 30 patients (26 males) with CD. Disease activity was assessed by the Harvey Bradshaw index for Crohn’s disease.

Results: Of the 30 patients 21 improved significantly after treatment with cannabis. The average Harvey Bradshaw index improved from 14 ± 6.7 to 7 ± 4.7 (< 0.001). The need for other medication was significantly reduced. Fifteen of the patients had 19 surgeries during an average period of 9 years before cannabis use, but only 2 required surgery during an average period of 3 years of cannabis use.

Conclusions: This is the first report of cannabis use in Crohn’s disease in humans. The results indicate that cannabis may have a positive effect on disease activity, as reflected by reduction in disease activity index, and in the need for other drugs and surgery. Prospective placebo-controlled studies are warranted to fully evaluate the efficacy and side effects of cannabis in CD.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder