Studie: verbetert cannabis de slaap? 84 procent vindt alvast van wel

Het onderzoek toonde aan dat 74 procent van de 1.000 geïnterviewde mensen die deelnamen aan het onderzoek, cannabis gebruikten om beter te slapen; 84 procent van deze groep gaf aan dat de cannabis hen ook geholpen heeft. Meer dan 83 procent van de deelnemers zei dat ze sindsdien minder of helemaal geen slaapmiddelen meer gebruikt hadden.
Total
9
Shares

In de Verenigde Staten wordt cannabis steeds op meer plaatsen gelegaliseerd en genormaliseerd, waarbij 86 procent van de Amerikanen de gepercipieerde medicinale voordelen aanhaalt als de beste reden voor decriminalisatie.

Een peer-reviewed onderzoek dat recent in het Journal of Psychoactive Drugs werd gepubliceerd, vond dat er een grote overtuiging bestaat onder mensen dat cannabisgebruik bijdraagt tot een betere slaap en vermindering van pijn. De onderzoekers toonden ook aan dat mensen die voor deze twee specifieke redenen cannabis gebruiken, vonden dat het hen ook hielp.

Het onderzoek toonde aan dat 74 procent van de 1.000 geïnterviewde mensen die deelnamen aan het onderzoek, cannabis gebruikten om beter te slapen; 84 procent van deze groep gaf aan dat de cannabis hen ook geholpen heeft. Meer dan 83 procent van de deelnemers zei dat ze sindsdien minder of helemaal geen slaapmiddelen meer gebruikt hadden.

Medeauteur van de studie Gwen Wurm, M.D. – assistent professor klinische pediatrie bij de Universiteit van Miami – zei dat ze gemotiveerd was om aan dit onderzoek te starten door het bestaan van de talrijke anekdotische rapporten van individuen die cannabis kopen om slapeloosheid, pijn en andere aandoeningen te behandelen. Het was haar bedoeling om inzicht te krijgen in de variate van cannabis gebruikers, maar ook in de verschillende redenen waarom deze mensen precies cannabis gebruiken.

“Een dagelijkse gebruiker kan variëren van een grootmoeder die een edible eet om de kwaliteit van haar slaap te verbeteren, tot een bouwvakker die last heeft van rugpijn op het einde van zijn werkdag.”

Gwen Wurm

Het team deed een bevraging bij klanten die tijdens een periode van augustus en oktober 2016 bij twee shops in Colorado cannabis producten hadden gekocht. Van deze groep mensen, zei 65 procent dat ze cannabis gebruikten om hun pijn te verlichten, terwijl 74 procent rapporteerde dat ze het gebruikten om hun slaap te bevorderen .

Het overweldigende resultaat van dit onderzoek was dat degenen die cannabis gebruikten om pijn te bestrijden of hun slechte nachtrust te verbeteren, tevreden waren met de resultaten. Van de groep die cannabis gebruikten om pijn te behandelen, gaf 80 procent aan dat het heel gunstig was.

Verschillende studies tonen andere resultaten

De bevindingen van dit onderzoek bevestigen nog maar eens dat er op dit moment nog steeds geen duidelijke antwoorden bestaan op de vraag welke invloed cannabis nu precies heeft op de algemene gezondheid van een individu – vooral als het gaat over de effecten die cannabis heeft op de slaap.

Eerdere studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat personen die dagelijks cannabis gebruiken meer verstoorde slaapperiodes hebben dan niet-dagelijkse gebruikers, terwijl andere studies hebben ontdekt dat cannabisgebruik kan leiden tot een slechtere nachtrust en meer slaperigheid overdag. Er is ook aangetoond dat THC de slaapkwaliteit op langere termijn kan schaden – en wanneer een individu volledig stopt, kan dat bestaande slaapproblemen erger maken.

Volgens Wurm resulteren de verschillende studies over cannabis en slaap in gemengde bevindingen vanwege de fysiologische verschillen in gebruikers, producten en de manier waarop met het product consumeert. Het is ook mogelijk dat sommige cannabis soorten bevorderlijk zijn voor de nachtrust, terwijl andere net het omgekeerde effect hebben. Wat wetenschappers zeker weten, benadrukt Wurm, is dat er een grote behoefte is aan meer onderzoek.

Maar als blijkt dat cannabis echt helpt bij zaken zoals pijn en slechte slaap, kan het een zegen zijn voor de volksgezondheid. In deze groep van 1.000 mensen, koos de meerderheid ervoor om te stoppen met het gebruik van farmaceutische medicijnen om hun gezondheidsproblemen te behandelen. In de groep die cannabis voor pijn gebruikte, zei 82 procent dat ze in staat waren om het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen te verminderen of zelf volledig te stoppen, terwijl 88 procent meldde dat ze konden stoppen met het gebruiken van opioïden.

Van de geïnterviewden die cannabis gebruikten om beter te kunnen slapen, zei 83 procent dat ze het gebruik van vrij of op voorschrift verkrijgbare medicatie konden verminderen of volledig stopzetten.

De auteurs van de studie suggereren dat dit betekent dat cannabis het gebruik van opioïden kan verminderen – hoewel eerdere studies dit tegen spreken. Sommige onderzoekers geloven dat cannabis pijnpatiënten helpt omdat het de emotionele component van de pijn verbetert, in plaats van de intensiteit van de pijn zelf te verminderen.

Wurm zegt dat we waarschijnlijk betere antwoorden zullen krijgen na na de voltooiing van meer placebo-gecontroleerde onderzoeken. Het beschikbare onderzoek is beperkt en vooral observationeel. Het team erkent dat hun studie niet volledig representatief is – omdat de mogelijkheid bestaat dat de reacties van de deelnemers een “social desirability bias” weerspiegelen – en de resultaten werden ook niet geverifieerd aan de hand van medische gegevens.

Totdat er meer onderzoek is, zegt Wurm dat het belangrijk is dat “mensen communiceren met hun primaire zorgverleners om hen te helpen keuzes te maken die hun gezondheid en welzijn verbeteren“. Studies hebben aangetoond dat wanneer dat niet gebeurt, artsen minder goede zorgen kunnen verstrekken.

Abstract

Medical cannabis patients consistently report using cannabis as a substitute for prescription medications; however, little is known about individuals accessing cannabis through adult-use markets. A survey at two retail stores was conducted in Colorado, United States. Between August 2016 and October 2016, store staff asked customers if they wanted to participate and, if so, provided an electronic survey link. All customers reporting medical certification were excluded. Of 1,000 adult-use only customer respondents, 65% reported taking cannabis to relieve pain and 74% reported taking cannabis to promote sleep. Among respondents taking cannabis for pain, 80% reported that it was very or extremely helpful, and most of those taking over-the-counter pain medications (82%) or opioid analgesics (88%) reported reducing or stopping use of those medications. Among respondents taking cannabis for sleep, 84% found it very or extremely helpful, and most of those taking over-the-counter (87%) or prescription sleep aids (83%) reported reducing or stopping use of those medications. De facto medical use of cannabis for symptom relief was common among adult-use dispensary customers and the majority reported that cannabis decreased their medication use. Adult use cannabis laws may broaden access to cannabis for the purpose of symptom relief.

Geraadpleegde bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder