Studies suggereren dat cannabis mogelijk het herpesvirus kan behandelen

Het is algemeen bekend dat er heel wat mensen cannabis gebruiken bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis, maar een recent onderzoek heeft nu aangetoond dat de plant mogelijk ook het herpesvirus kan behandelen.
Total
19
Shares

Wat is het herpesvirus?

De familie van herpesvirussen bestaat uit een groep virussen die verantwoordelijk zijn voor heel wat menselijke kwaaltjes. Sommigen van deze omvatten waterpokken, gordelroos, gewone koortslip, genitale herpes en klierkoorts. Bij mensen die besmet zijn, blijft het virus ten allen tijde aanwezig in het lichaam.

De symptomen van deze aandoening komen echter enkel naar boven wanneer het immuunsysteem onderdrukt wordt. Koortsblaasjes en andere herpes opstoten ontstaan daarom vooral op momenten wanneer je veel stress ondervindt en jouw lichaam minder van het stress hormoon cortisol aanmaakt, en dus de immuunfunctie vermindert. Hoewel de herpesfamilie uit vele verschillende virussen bestaat, zijn de 2 meest voorkomende varianten herpes-simplex 1 (Human herpesvirus 1) en herpes-simplex 2 (Human herpesvirus 2).

Herpes-simplex 1 is de meest voorkomende variant, die overdraagbaar is door huidcontact met het virus is. Herpes-simplex 2 wordt echter overgedragen tijdens seksueel contact en veroorzaakt pijnlijke plekken op de genitaliën. Beide varianten van het herpes virus worden op dit moment voornamelijk behandeld met acyclovir (Zovirax), famciclovir (Famvir), en valacyclovir (Valtrex).

Al deze medicijnen kunnen zeldzame maar ernstige bijwerkingen veroorzaken. Acyclovir wordt bijvoorbeeld geassocieerd met mentale aandoeningen en hallucinaties. Misselijkheid, braken, hoofdpijn en diarree zijn bijwerkingen die veel vaker voorkomen.

Kunnen we herpes binnenkort behandelen met cannabis?

Door al deze onprettige bijwerkingen zijn heel wat patiënten op zoek naar een alternatieve behandeling, en met een beetje geluk kunnen ze binnenkort gebruik maken van een nieuw natuurlijk medicijn. Preklinisch onderzoek heeft aangetoond dat cannabis mogelijk herpes opstoten zou kunnen onderdrukken.

Maar kunnen we herpes binnenkort behandelen met cannabis? Nee, daar moeten we nog even mee wachten. Het onderzoek is echter van vrij lage kwaliteit en de bevindingen ervan zijn nog niet getest op een grote groep mensen. Maar de gegevens waar we nu wel al over beschikken, zijn genoeg redenen om cannabis als een mogelijke behandeling van het virus verder te onderzoeken.

Het idee om cannabis te gebruiken voor de behandeling van herpes werd al geruime tijd geleden geïntroduceerd. Een studie die in 1980 gepubliceerd werd, heeft menselijke cellen buiten het lichaam (in vitro) behandeld met tetrahydrocannabinol (THC), de primaire psychoactieve stof die in de cannabisplant voorkomt. De cellen werden geïnfecteerd met ofwel herpes simplex 1 (HVS-1) of herpes simplex 2 (HVS-2).

Na het toedienen van THC, hielden beide vormen van het herpesvirus op met zichzelf te repliceren. Gelijkaardige resultaten werden gemeld in onderzoek uit 1991 en opnieuw in 2004.

In de studie van 1991 ontdekten de wetenschappers dat THC de besmettelijkheid van het genitale herpesvirus in cellen verminderde die buiten het lichaam werden gekweekt, en dus mogelijk de ziekte onderdrukt.

De studie van 2004 bevestigde de bevindingen van de studie uit 1980, waarbij het herpes virus stopte met zichzelf te repliceren na het toedienen van THC.

Een studie die uitgevoerd werd in 2010 op een kleine groep mensen, testte een zalf tegen postherpetische neuralgie (gordelroos) die synthetische cannabinoïden bevatte. Gordelroos wordt veroorzaakt door het herpes zoster (Zona) virus. De behandeling met cannabinoïden was een groot succes. Vijf van de acht deelnemers hadden een gemiddelde pijnvermindering van 87,8%, wat indrukwekkend is. De zalf met cannabinoïden werd ook goed verdragen door de proefpersonen en had geen nadelige effecten.

Kunnen we besluiten dat cannabis gebruikt kan worden om het herpesvirus te behandelen? Nee, er is alvast meer preklinisch bewijs en menselijk onderzoek nodig om conclusies te trekken. De informatie die we op dit moment echter ter beschikking hebben, suggereert wél dat cannabis ooit een nieuw effectief wapen zou kunnen worden tegen het herpesvirus.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder