Vooroordelen rond medicinale cannabis – terecht of niet?

De vooroordelen rond cannabis zijn nog lang niet de wereld uit. Maar wat als cannabis en alcohol van plaats zouden wisselen? Wat als cannabis legaal en diep verankerd in onze cultuur zou zijn, terwijl alcohol een half legaal en gestigmatiseerd etiket meekreeg?
Total
14
Shares

In een eerder verschenen opiniestuk van Kandabis lezen we het volgende:

“Medicinale cannabis is vooralsnog geen wondermiddel voor pijnbestrijding. Hoewel in de media vaak het tegendeel gesuggereerd wordt, bestaat hiervoor absoluut niet voldoende wetenschappelijke onderbouwing,” zegt dokter Koen Van Boxem, voorzitter van VAVP. Daarbovenop zou cannabis ook nog eens het risico verhogen op psychoses, suïcidaal gedrag en een hardnekkige verslaving.

Medicinaal cannabis patiënten is het niet om de cannabis te doen als roesmiddel, maar wel als ofwel enige pijnstillend middel ofwel als alternatief op de vele reguliere pijn medicatie die weinig of zelfs geen effect biedt.

Maatschappelijke relevantie

Haast op ieder feestje wordt tegenwoordig alcohol geserveerd. Niemand kijkt nog op als je een paar glaasjes op hebt. Alcohol is doorheen de jaren algemeen geaccepteerd, toch is het niet zonder gevaren.

Alleen al in de Verenigde Staten zou een alcoholverslaving jaarlijks ongeveer 88.000 levens eisen. De gevolgen van jaren alcoholmisbruik zijn je wellicht niet onbekend.  Leverschade, wat een gevolg kàn zijn van overvloedig alcoholmisbruik, kan uitgroeien tot leverfibrose en uiteindelijk ook tot leverkanker.

Over chronisch cannabisgebruik is veel minder geweten. Dierproeven hebben aangetoond dat jarenlang wiet roken de vruchtbaarheid kan schaden. Verder zou het psychiatrische problemen kunnen verzwaren of doen opduiken op een jongere leeftijd. Omdat cannabis over het algemeen gerookt wordt, kan langdurig gebruik uiteraard ook tot hoestbuien en een chronische ontsteking van de luchtwegen leiden.

Cannabis is gevaarlijk?

In de huidige maatschappij lijkt het debat rond cannabisgebruik een welles/nietes spelletje.

De vooroordelen rond cannabis zijn nog lang niet de wereld uit. Maar wat als cannabis en alcohol van plaats zouden wisselen? Wat als cannabis legaal en diep verankerd in onze cultuur zou zijn, terwijl alcohol een half legaal en gestigmatiseerd etiket meekreeg?

In 2010 maakte hoogleraar David Nutt een vergelijkende studie omtrent de schadelijkheid tussen 20 verschillende drugs.

De graad van de schade werd bepaalde door enerzijds ‘schade aan de gebruiker’ (denk maar aan risico op overdosis, meer kans om hartaandoeningen en beroerte, negatieve invloed op relaties,… Anderzijds dient er rekening gehouden te worden met ‘schade aan anderen’ met als belangrijkste factoren verkeersongelukken en criminaliteit.

Op basis van zijn bevindingen concludeerde hij dat alcohol (met een 1e plaats in de ranking) veel schadelijker was dan drugs zoals bijvoorbeeld cannabis (8e plaats) en ectasy (17e plaats).

Sommige medicijnen die als zeer gevaarlijk zijn geclassificeerd, zijn minder schadelijk dan alcohol of tabak.
Sommige medicijnen die als zeer gevaarlijk zijn geclassificeerd, zijn minder schadelijk dan alcohol of tabak.
Bron: https://www.economist.com/graphic-detail/2019/06/25/what-is-the-most-dangerous-drug

Meer openheid, meer bewustwording

Wat cannabis betreft, is de legalisatie ervan voor medisch gebruik al hot topic geweest voor ontelbaar veel discussies. Dat deze plant heilzame stoffen bevat, is allang geen nieuws meer.. De bewijzen zijn er, en onderzoekers werken de klok rond om alle potentiële ingrediënten eruit te halen in hun puurste vorm. Hoe méér onderzoek er gedaan wordt naar de effecten op kanker, MS, pijnbestrijding,… hoe sneller zulke patiënten kunnen geholpen worden.

Hoogtijd om cannabis uit de taboesfeer te halen. Het debat rond legale medicinale cannabisteelt moet meer en meer aangewakkerd worden. Ook het creëren van een legaal kader hieromtrent is meer dan ooit aan de orde, liever gisteren nog dan vandaag. Patiënten worden verplicht de grens over de steken en hun medicijn te kopen in Nederlands apotheken, of zich op de illegale markt te begeven, waardoor ze totaal geen garantie hebben van de kwaliteit van hun product. Door te legaliseren, kan de overheid kwaliteitseisen stellen waardoor gezondheidsrisico’s worden beperkt.

Cannabis als medicijn kruipt stilaan uit het donkere vergeethoekje. Het medische potentieel wordt steeds duidelijker. Ook al is er nog veel werk aan de winkel, voor de vele patiënten die er nu reeds baat bij hebben is er hoop!

Geraadpleegde bronnen:
  1. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/cannabis-is-echt-een-moeilijke-rakker/
  2. https://www.hln.be/nina/fit-gezond/alcohol-versus-cannabis-dit-zegt-de-wetenschap~a289cde3/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  3.  https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Ranking-the-drugs-alcohol-vs-cannabis/8775

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.