Wetenschappers ontdekken dat CBD potentieel heeft om een antibioticum te worden

Er werden dit jaar enkel interessante ontdekkingen gemaakt rond tot de medicinale doeltreffendheid van CBD, zoals het potentieel om er een opiaatverslaving mee te bestrijden en het behandelen van specifieke vormen van epilepsie. Nu heeft een Australische studie ontdekt dat CBD in de toekomst mogelijks als antibioticum zou kunnen gebruikt worden, dat concludeerden de wetenschappers uit enkele tests die ze uitgevoerd hebben bij muizen met huidinfecties.
Total
13
Shares

Het onderzoek werd uitgevoerd door het ‘Centre for Superbug Solutions’ dat deel uitmaakt van het ‘University of Queensland’s Institute for Molecular Bioscience’, waaruit bleek dat CBD in staat was om op te treden tegen gram-positieve bacteriën, waaronder stafylokokken en streptokokken. CBD toonde tijdens het onderzoek ook enige doeltreffendheid tegen bacteriën die resistent zijn geworden tegen andere soorten antibiotica.

Maar juich niet te vroeg, de artsen weten nog niet precies waarom CBD dit effect heeft op bacteriën. “Er is nog veel meer onderzoek nodig om aan te tonen dat CBD nuttig zou kunnen zijn om infecties bij mensen te behandelen” zei Mark Blaskovich, senior onderzoekschemicus en hoofd van het onderzoek.

“We weten nog steeds niet hoe het werkt, CBD kan mogelijk een uniek werkingsmechanisme hebben gezien het feit dat het werkt tegen bacteriën die resistent geworden zijn voor andere antibiotica, maar we weten nog steeds niet hoe,” ging hij verder. Blaskovich voegde er ook aan toe dat alvorens men CBD als een zeer nuttig antibioticum kan beschouwen, verder onderzoek zal moeten aantonen dat het ook in staat is om systematische of gecompliceerde weefselinfecties te behandelen.

In mei werden twee studies gepubliceerd die andere mogelijke medische toepassingen van CBD aantoonden. Het ‘UC Davis Department of Chemistry’ identificeerde positieve effecten toen natuurlijke en synthetische CBD werden toegediend aan laboratoriumratten die te kampen hadden met epileptische aanvallen. De verbindingen waren in staat om de frequentie en de ernst van de symptomen tijdens de loop van deze studie te verminderen.

Het ‘American Journal of Psychiatry’ publiceerde een studie die aantoonde dat Epidiolex effectief was bij het verminderen van de craving naar en de ontwenningsverschijnselen bij mensen die probeerden om te stoppen met opioïden. In de Verenigde Staten hebben verschillende regeringen een opioïdverslaving opgenomen als mogelijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor medicinale cannabis. Vorig jaar voerde de senaat van Illinois een dergelijke wetgevende maatregel door. “Apotheken zien als eerste wat een verschil het kan maken voor patiënten” zei Rebecca Mason, de woordvoerster van de ‘Medical Cannabis Alliance of Illinois’.

De resultaten van de Australische studie die onderzocht dat CBD mogelijks als antibioticum zou kunnen gebruikt worden, werden voorgesteld op de jaarlijkse conferentie van de ‘American Society for Microbiology’. Verschillende aanwezigen op de conferentie vroegen aan Blaskovich of ze CBD reeds kunnen voorschrijven als antibiotica, maar hij adviseerde hen om nog wat meer geduld uit te oefenen.

“Niet doen”, antwoordde de dokter. “De zaken die we vandaag gepresenteerd hebben zijn enkel aangetoond in reageerbuisjes – er is nog veel meer werk aan de winkel om hard te maken dat CBD nuttig zou kunnen zijn om infecties bij mensen te behandelen…. Het zou met de kennis die we nu hebben zeer gevaarlijk zijn om met behulp van CBD te proberen een ernstige infectie te behandelen in plaats van beproefde antibiotica.

Geraadpleegde bronnen

Scientists Finds That CBD May Have The Potential To Be An Antibiotic

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder