Franse economen zeggen dat de overheid cannabis moet legaliseren om de staatskas met 2,8 miljard euro te spijzen

Een groep economen heeft de Franse overheid geadviseerd om cannabis te legaliseren, omdat ze voorspellen dat het miljarden zal opbrengen voor de staatskas, maar de regering van President Emmanuel Macron liet weten dat ze niet openstaan voor de legalisering van recreatieve cannabis.
Total
11
Shares

De ‘Conseil d’Analyse Economique’ (CAE) – een organisatie die de regering moet adviseren over hun beleid – merkte op dat de Fransen, ondanks het feit dat ze één van de strengste Europese drugswetten hebben, tot de grootste cannabis gebruikers behoren van Europa.

Er wordt geschat dat er ongeveer 700.000 Fransen dagelijks cannabis gebruiken, op een totale bevolking van 67 miljoen mensen.

“Het cannabis verbod dat Frankrijk tijdens de afgelopen 50 jaar toegepast heeft, is een totale mislukking”, aldus de CAE in het rapport, waarin ze ook vermelden dat het verbod enkel goed was voor criminele organisaties omdat het hun positie in de markt enkel maar versterkt.

Groeiend debat

Het rapport, waarvoor de regering eigenlijk zelf niet de opdracht gaf, verscheen midden in het groeiende debat in Frankrijk of men het voorbeeld van Uruguay, Canada en 11 Amerikaanse staten moet volgen.

Meer dan 70 prominente personen, waaronder de voorzitten van de Franse Groenen, die bij de recente Europese verkiezingen sterk hebben gewonnen, ondertekenden woensdag een brief in het tijdschrift l’Obs waarin ze opgeroepen om cannabis te legaliseren, met als argument dat het de enige “pragmatische” keuze is. Maar uit een recente enquêtes blijkt dat een kleine meerderheid van de Fransen nog steeds tegen de legalisering van cannabis is.

De CAE schatte dat, uitgaande van een jaarlijks consumptie van 500 tot 700 ton per jaar, belastingen op legale cannabis tot 2,8 miljard euro kunnen opleveren en tot 80.000 banen kunnen creëren.

Macron is geen fan van het voorstel

Maar de regering van Macron heeft het voorstel van de CAE meteen van tafel geveegd en zei dat ze zich enkel zullen inzetten voor de legalisering van medicinale cannabis.

“Het standpunt van de regering is heel duidelijk: wij zijn tegen de legalisatie voor recreatief gebruik,” vertelde minister van mobiliteit Elisabeth Borne donderdag aan de Franse televisie zender LCI.

Een Europees rapport uit 2015 over alcohol- en drugsgebruik onder 15- en 16-jarigen toonde aan dat Franse tieners tot de grootste cannabis gebruikers van Europa behoren. Maar vorig jaar heeft de regering de straffen voor wie betrapt wordt op het roken van cannabis versoepeld.

Terwijl inwoners van Frankrijk in het verleden het risico liepen op hoge boetes en een gevangenisstraf van één jaar (in de praktijk kwam de meerderheid van de overtreders ervan af met een waarschuwing), krijgt men nu in het slechtste geval een boete van 200 euro.

Een groep parlementsleden, grotendeels van kleinere linkse partijen, maar ook een handvol van Macrons (LREM) partij, diende deze maand een wetsvoorstel in waarin opgeroepen wordt tot een “gecontroleerde legalisatie”.

Geraadpleegde bronnen

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.