Studie: cannabis shops in de buurt van jongeren hebben geen invloed op hun cannabisgebruik

Volgens een nieuwe studie uit de Verenigde Staten blijkt dat cannabis shops geen invloed hebben op het gebruik bij middelbare scholieren en hun houding ten opzichte van cannabis.
Total
12
Shares

Wanneer Colorado cannabis voor recreatief gebruik legaliseerde, kregen lokale overheden de bevoegdheid om te beslissen of ze al dan niet cannabis shops in hun rechtsgebied wilden toestaan. Een van de argumenten tegen deze shops, is dat de makkelijke toegankelijkheid can cannabis het gebruik onder tieners zou aanmoedigen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het aantal jongeren die cannabis gebruikt hebben na de legalisatie, niet is toegenomen. Dat kan deels te wijten zijn aan gerichte lokale preventieprogramma’s voor jongeren die gefinancierd worden door belastinginkomsten die voortkwamen uit de verkoop van cannabis.

Onderzoekers van de Colorado State University – Pueblo gingen zelf een stap verder, door niet enkel te onderzoeken of het gemelde cannabisgebruik door studenten was toegenomen, maar ook of het bestaan van een cannabis shop in hun woonplaats hun mening over cannabis beïnvloed had. De bevindingen werden gepubliceerd in het Journal of Cannabis Research.

Voor hun onderzoek vergeleken de auteurs transversale gegevens uit 2003 van middelbare scholieren uit het zuiden en centrum van Colorado, vóór de legalisering, en de daaropvolgende gegevens van 2015, na de legalisering.

“Gebaseerd op de gegevens van de Healthy Kids Colorado Survey van 2013 en 2015”, stelt de studie dat “het al dan niet toestaan van cannabis shops in een gemeenschap het cannabisgebruik of de perceptie van studenten ten aanzien van cannabis niet lijkt te veranderen”.

Drie van de zeven onderzoekers onderzochten in 2014 de verschillende cannabis shops in hun gemeenschap en voerden een enquête uit bij een steekproef van studenten bij in totaal 12 middelbare scholen.

De studie analyseerde in het bijzonder de antwoorden van de leerlingen op vier vragen:

  • “Hoe vaak heeft u cannabis gebruikt tijdens de afgelopen 30 dagen?”
  • “Als u cannabis zou willen kopen, hoe gemakkelijk zou het dan zijn voor jou om aan dit product te geraken?
  • “In welke mate denk je dat mensen die regelmatig cannabis gebruiken hun gezondheid schaden (fysiek of op andere manieren)?
  • “Is het onverantwoord voor iemand van jouw leeftijd om cannabis te gebruiken?”

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het gebruik van cannabis onder studenten en hun perceptie van hoe schadelijk het al dan kan zijn voor hun gezondheid, consistent was, ongeacht of er al dan niet een cannabis shop in hun woonplaats beschikbaar was.

Uit een vergelijking van gegevens van voor- en na de legalisatie, concludeerden de onderzoekers ook dat “in zowel 2013 als 2015 studenten uit de gemeenschappen waar de verkoop van cannabis toegelaten is, meer cannabis gebruikten, dachten dat cannabis minder schadelijk is voor de gezondheid en minder toegankelijk is dan bij middelbare scholieren in gemeenschappen waar er geen mogelijkheid is om legaal cannabis te kopen”.

Dat zou erop kunnen wijzen dat gemeenschappen waar mensen een eerder positieve houding hadden ten opzichte van cannabis, geneigd waren om de verkoop van cannabis te tolereren na de legalisering.

De auteurs speculeren dat middelbare scholieren mogelijk “het gedrag en de percepties van de volwassen bevolking van hun gemeenschap hebben overgenomen”.

Ze concludeerden ook dat studenten in gemeenschappen waar er geen cannabis verkocht mag worden, vonden dat cannabis gebruik in 2015 minder te verantwoorden viel dan in 2013. De onderzoekers konden deze bevindingen niet verklaren, maar roepen op om hieromtrent meer studies te voeren zodat men de redenering van deze jongeren kan begrijpen.

“Het verschil tussen 2013 en 2015, in termen van gebruik, schade, toegankelijkheid en criminaliteit in gemeenschappen waar cannabis mag verkocht worden, heeft niet geleid tot een statistisch significant verschil.”

Geraadpleegde bronnen:

Living Near Dispensaries Doesn’t Affect Teen Marijuana Use Or Attitudes, Study Finds

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Brugge heeft zijn eerste cannabiswinkel: ‘Veni Vici’

Na eerder al Gent en Roeselare heeft nu ook Brugge met ‘Veni Vici’ zijn eerste CBD-winkel, waar legale cannabis verkocht wordt. En wel in de drukke Noordzandstraat. “Ik heb voor alle zekerheid de toelating gevraagd van burgemeester De fauw. Alles is in orde en legaal”, zegt uitbater Gunther Van Den Brande.
Lees verder