Pijnspecialisten: “Medicinale cannabis is vooralsnog geen wondermiddel tegen pijn”

Alweer een kaakslag in het gezicht van heel wat pijnpatiënten in ons land. Drie verenigingen van pijnspecialisten – die financiële steun krijgen voor hun werking van farmaceutische bedrijven – waarschuwen voor het gebruik van medicinale cannabis om pijn te bestrijden. Volgens hen zijn er onvoldoende bewijzen dat medicinale cannabis effectief werkt.
Total
78
Shares

Hoewel het klopt dat er meer onderzoek moet gedaan worden naar cannabis als middel voor pijnbestrijding, zijn er wereldwijd honderdduizenden pijnpatiënten die er wél mee geholpen zijn en daardoor een betere levenskwaliteit hebben. Al deze mensen willen en kunnen niet wachten tot wanneer onze zogenaamde pijnspecialisten eindelijk een duidelijk standpunt innemen over medicinale cannabis, want hun eigen leven hangt ervan af.

“We willen vermijden dat we met de medicinale cannabis in hetzelfde straatje terecht komen als de opioïden. Hieraan zijn vandaag in de Verenigde Staten minstens 2,5 miljoen mensen verslaafd en sterven er meer mensen aan dan aan heroïnegebruik. De laatste 20 jaar zijn er hierdoor meer dan 400.000 extra doden gevallen. Om dergelijke toestanden te vermijden met cannabinoïden is een kritische terughoudendheid broodnodig.”

dokter Bruno Leroy, voorzitter van GRID.

De vergelijking tussen opioïden en medicinale cannabis gaat niet op. Terwijl er wereldwijd honderdduizenden dodelijke slachtoffers gevallen zijn door het gebruik van opioïden, is er nog nooit iemand gestorven door het gebruik van cannabis. Wanneer onze regering medicinale cannabis zou legaliseren en het gebruik ervan reguleren, kunnen artsen hun patiënten beter begeleiden en zullen de risico’s die ermee gepaard gaan tot een minimum beperkt worden.

Ontdek onze nieuwe app

Ben je op zoek naar betrouwbare én legale cannabis producten? Kandabis heeft alle cannabis verkooppunten in België voor jou verzameld in 1 handige app. Deze BETA versie van de Kandabis Android app is een voorproefje van wat je allemaal van ons kan verwachten in de nabije toekomst.

Download de app

Laat ons duidelijk zijn, ons land kent géén cannabis experten en loopt al meer dan 15 jaar achter de feiten aan. Landen zoals Nederland, Canada en de Verenigde Staten hebben al veel ervaring met het gebruik van medicinale cannabis, waaruit gebleken is dat de risico’s die ermee gepaard gaan verwaarloosbaar zijn.

Frankrijk

In contrast zal Frankrijk binnenkort medicinale cannabis beschikbaar gesteld worden voor honderdduizenden patiënten die aan ernstige pijn lijden die veroorzaakt wordt door ziekte.

Volgens Franse patiëntengroepen zullen tussen de 300.000 en 1 miljoen patiënten in aanmerking komen voor het gebruik van medicinale cannabis.

Er zal ongeveer twee jaar geëxperimenteerd worden met medicinale cannabis, zodra het ministerie van Volksgezondheid groen licht geeft.

Dit is de opinie van Cliff Ophalvens, als reactie op verschillende artikels die op 14 juni in de media verschenen.

Wil je dit artikel graag nalezen?

Klik dan zeker door naar de website van de uitgever van dit artikel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Brugge heeft zijn eerste cannabiswinkel: ‘Veni Vici’

Na eerder al Gent en Roeselare heeft nu ook Brugge met ‘Veni Vici’ zijn eerste CBD-winkel, waar legale cannabis verkocht wordt. En wel in de drukke Noordzandstraat. “Ik heb voor alle zekerheid de toelating gevraagd van burgemeester De fauw. Alles is in orde en legaal”, zegt uitbater Gunther Van Den Brande.
Lees verder

Wetteren kan cannabis shop niet verbieden

Krijgt na Gent ook Wetteren een cannabisshop? Die vraag stelt gemeenteraadslid Wouter Bracke (VB) zich. Er doen geruchten de ronde dat een dergelijke winkel zich wil vestigen in het centrum en hij wilde het standpunt van de gemeente weten hierover.
Lees verder