Zijn er in de VS enige nadelen voortgekomen uit de legalisatie van cannabis? Tot nu toe niet, zo blijkt

Cannabis werd ondertussen al ongeveer twintig jaar geleden gelegaliseerd in sommige staten van de Verenigde Staten. Het begon allemaal in 1996 met de legalisatie van een tamelijk liberaal medicinaal cannabis programma in Californië en groeide uit tot een scène waarbij volwassen inwoners uit 10 staten de vrijheid hebben om cannabis te kopen, net zoals ze naar de winkel kunnen gaan om bier aan te schaffen.
Total
16
Shares

Het is een concept dat ervoor zorgt dat duizenden mensen niet naar de gevangenis moeten gaan omdat men in het bezit is van cannabis. Het stimuleert ook lokale- en staatseconomieën, creëert duizenden nieuwe jobs en brengt brood op de plank voor ongeveer 211.000 gezinnen verspreid over het ganse land. Maar zijn er enige nadelen verbonden aan de legalisatie van cannabis in de Verenigde Staten?

Cannabis legaliseren, een goed idee?

De legalisatie van cannabis lijkt in de meeste staten goed uit te draaien. Vaak maakt men zich zorgen dat de legalisering van cannabis een situatie zal creëren waarin jongeren meer cannabis zullen consumeren, het aantal verslaafden exponentieel zal stijgen, en in sommige uitzonderlijke gevallen, de samenleving in een neerwaartse spiraal zal terechtkomen. Maar in werkelijkheid lijkt dit allemaal niet te gebeuren.

Sommige tegenstanders van cannabis zeggen dat het nog te vroeg is om enige conclusies te trekken, maar op plaatsen waar cannabis al meerdere jaren legaal beschikbaar is, lijkt alles relatief goed te gaan. Zelfs de voormalige gouverneur van Colorado, John Hickenlooper, een man die zich ooit verzette tegen de legalisering van cannabis, geeft nu toe dat de veiligheid van kinderen ook gegarandeerd kan worden mét legale cannabis. “We hebben geen grote stijging in consumptie gezien”, zei hij vorig jaar tijdens een interview met Rolling Stone. “De enige toename die we hebben vastgesteld, is het gebruik onder ouderen”.

“De zaken waar we het meeste schrik voor hadden – pieken in consumptie, kinderen, mensen die rijden terwijl ze onder invloed zijn – dat hebben we allemaal niet gezien”, vervolgde hij. “We waren erg bezorgd dat we door cannabis te legaliseren, dit op de een of andere manier kinderen de indruk zouden geven dat cannabis makkelijk te verkrijgen is voor hen. Dat hebben we niet gezien. Als er iets is wat we gezien hebben, dan is het wel dat er minder drugdealers zijn”.

Cannabis edibles

Als er één iets is waar cannabis gebruikers in de Verenigde Staten nog steeds moeite mee hebben, dan zal dat het consumeren van zogenaamde “cannabis edibles” zijn. Een recente studie die gepubliceerd werd in de Annals of Internal Medicine laat zien dat er sinds legalisering meer opnames werden vastgesteld bij de spoedeisende hulp die gerelateerd waren aan cannabis edibles . Het merendeel van deze opnames gingen gepaard met symptomen variërend van een snelle hartslag tot psychoses.

Er zijn ook aanwijzingen dat er meer kinderen zijn die per ongeluk cannabis edibles consumeren. In Colorado hadden in 2018 een derde van de 265 cannabis gerelateerde oproepen die gemaakt werden naar het antigifcentrum te maken met kinderen jonger dan negen jaar.

Maar het is belangrijk om te weten dat deze cijfers niet gaan over mensen die op een verantwoordelijke manier met cannabis omgingen. Wanneer deze mensen rekening zouden gehouden hebben met de aanbevolen dosering (5 milligram of minder voor beginners) en cannabis producten buiten het bereik van kinderen zouden bewaard hebben, konden al deze noodgevallen vermeden worden. Legalisatie is hier niet de schuldige, maar wél kortzichtig en onvoorzichtig gedrag.

Canada

Het is interessant om te weten dat een jaar nadat men in Canada cannabis op federaal niveau voor volwassenen heeft gelegaliseerd, de rapporten ook overwegend positief zijn. De grootste centra voor geestelijke gezondheidszorg en noodhulp zeggen dat ze geen merkbare toename gezien hebben voor cannabis gerelateerde spoedopnames. Het is belangrijk om te weten dat cannabis edibles in Canada nog niet gelegaliseerd werden, daarvoor moet men wachten tot oktober. Hopelijk hebben de Canadezen geleerd uit de fouten die men gemaakt heeft in de Verenigde Staten.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder