Canadese ziekenhuizen zien sinds legalisering geen toename in cannabis gerelateerde gezondheidsproblemen

Iets meer dan een half jaar geleden werd cannabis in Canada gelegaliseerd. Volgens enkele grote medische organisaties heeft dit echter geen negatieve invloed gehad op de algemene gezondheid van de Canadese bevolking.
Total
7
Shares

Hoewel er nog geen harde cijfers cijfers beschikbaar zijn, beweren enkele van de grootste centra voor geestelijke gezondheidszorg en noodhulp dat men sinds de nieuwe wetgeving geen merkbare toename gezien heeft in cannabis gerelateerde gezondheidsproblemen.

“Het is zeker iets waar we ons zorgen over maken en dat we in de toekomst nauwgezet zullen opvolgen” … “Maar ik heb helemaal niets opgevangen – geen indicatie dat er plotseling een grote toename is in cannabis gerelateerde gezondheidsproblemen.”

Robert Mann, wetenschapper en expert bij het Centrum voor Verslaving en Geestelijke Gezondheid van Toronto

Mann zegt dat artsen in het centrum regelmatig zullen rapporteren over de cannabisgewoonten van hun patiënten, vooral bij jongeren. Verder zegt hij ook dat het centrum reeds lang cannabisgebruik en geestelijke gezondheidsproblemen bij zowel jongeren als volwassenen nauwgezet opvolgt, maar dat de meest recente gegevens na de legalisatie pas begin volgend jaar zullen verschijnen.

“Tijdens de afgelopen paar maanden heb ik niets alarmerend opgevangen over jongeren, ook niet dat er plots een grote piek was in het aantal mensen die opgenomen werden voor cannabis gerelateerde problemen.”

Robert Mann

Maar in de aanloop naar de nieuwe drugwetgeving – die ervoor gezorgd heeft dat sinds oktober 2018 cannabis voor creatief gebruik gelegaliseerd werd – heerste er een algemene vrees dat dit een negatieve impact zou gehad hebben op de gezondheid van de Canadese bevolking.

In een grote enquête die uitgevoerd werd door Pollara Strategic Insights in de maanden vóór de legalisatie, vreesden ongeveer 50% van de ondervraagde Canadezen dat de nieuwe wetgeving de mentale en fysieke gezondheid van hun landgenoten zou schaden.

Dat aantal daalde tot ongeveer 35% tijdens de nasleep van de legalisatie. Deze dalende trend lijkt te worden bevestigd door observaties van spoedeisende hulp, waarvan we weten dat zij de eersten zijn die met cannabis gerelateerde problemen geconfronteerd worden.

“We hebben geen enkel verschil gemerkt … Cannabis was al heel wijdverspreid, de recente legalisatie heeft dus geen noemenswaardige toename veroorzaakt van spoedeisende hulp met betrekking tot cannabis.”

Dr. Sam Sabbah, directeur van spoedeisende geneeskunde bij UHN Toronto
St. Michael’s Hospital Toronto

In het St. Michael’s Hospital – een van de twee grootste traumacentra in Toronto – vertelt men precies hetzelfde verhaal.

“We beschikken nog niet over de juiste gegevens, maar anekdotisch gezien hebben we het aantal spoedopnames die gerelateerd zijn aan cannabisgebruikt niet zien toenemen … Maar alcoholgerelateerd opnames … die komen véél vaker voor en leiden soms tot veel ernstigere en kritieke gezondheidsproblemen.”

Ziekenhuiswoordvoerder Michael Oliveira.

De kleine impact van de nieuwe cannabiswetgeving die men in Toronto vaststelt, neemt men ook grotendeels waar in de rest van het land, zegt dr. Atul Kapur, woordvoerder van de Canadian Association of Emergency Physicians.

Kapur, een spoedarts van het Ottawa Hospital, zei dat door de ervaringen van plaatsen zoals Colorado – waar recreatieve cannabis al reeds gelegaliseerd werd in 2014 – Canadese artsen een vermoeden hadden dat de effecten van de legalisatie minimaal zouden zijn, en dat is dus ook het geval. Hij zegt dat methamfetamines een véél groter en dringender probleem is voor de spoedeisende hulp in Canada.

Ondertussen staat er te lezen in een federaal rapport dat in april verscheen, dat er tussen januari en september van vorig jaar ongeveer 3.286 sterfgevallen geregistreerd werden in Canada die gerelateerd waren aan het gebruik van opiaten.

Kapur vermoedt echter wel dat de geplande legalisatie van cannabis “edibles” in oktober wat dingen zou kunnen veranderen, vooral voor kinderen die per ongeluk de lekker ogende lekkernijen zouden kunnen opeten.

“Hoewel edibles nog niet legaal zijn in Canada, hebben we een kleine stijging opgemerkt bij kinderen die ze per ongeluk opeten. We zijn dus bang dat dit een nog groter probleem zal worden wanneer edibles worden gelegaliseerd.”

Dr. Atul Kapur

Tot nu toe heeft het Ontario Poison Center – dat wordt beheerd door het Toronto Hospital voor kinderen – echter geen aanwijzingen gezien van een toename in cannabis gerelateerde opnames bij kinderen en tieners, zei dr. Margaret Thompson, de medisch directeur van het centrum.

In augustus 2018 – een maand en een half vóór de legalisatie van cannabis – noteerde het centrum een recordcijfer van 33 gevallen waarbij kinderen jonger dan 19 jaar opgenomen werden bij de spoeddiensten nadat ze blootgesteld werden aan cannabis. Hetzelfde centrum stelde slechts 16 gevallen vast in oktober, de maand waarin cannabis werd gelegaliseerd, 23 in november en 29 in december.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder