Deskundigen zijn sceptisch over het eerste dodelijke slachtoffer ten gevolge van een cannabis overdosis

Een vrouw uit Louisiana in de Verenigde Staten lijkt het eerste dodelijke slachtoffer ooit te zijn van een cannabis overdosis, maar enkele medische deskundigen staan enorm sceptisch tegenover deze straffe claim.
Total
43
Shares

De 39-jarige vrouw werd in februari dood terug gevonden in haar appartement, maar een autopsie wees uit dat ze gezonde organen had, niet leed aan een ziekte en geen verhoogde waarden van alcohol of andere drugs in haar lichaam had. Ze had echter wél hoge THC waarden in haar bloed, het psychoactive ingrediënt van cannabis.

“Het leek erop dat THC de doodsoorzaak was, omdat de autopsie geen fysieke ziekte of aandoeningen aantoonde die de oorzaak van het plotse overlijden zouden kunnen verklaren” … “Er werd niets anders geïdentificeerd tijdens het toxicologisch onderzoek – geen andere drugs en geen alcohol.”

Christy Montegut

THC is de het psychoactieve component in cannabis en dat bij een hoge dosis hartkloppingen, extreme angst en – volgens Montegut – hartfalen kan veroorzaken.

De partner van de vrouw vertelde de onderzoekers dat ze recent een cannabis vape pen had gebruikt, en dat ze drie weken voordien vanwege een luchtweginfectie bij spoedeisende hulp terechtgekomen was.

Het THC-gehalte in haar bloed was 15 keer de detectiegrens, waardoor Montegut besloot dat het plotse overlijden veroorzaakt werd door een overdosis van THC.

“Om cannabis te detecteren in een toxicologische test, dan moet het niveau groter zijn dan 0,5,” … “Het THC-gehalte van de vrouw was 8,4 nanogram per milliliter bloed.” … “Ik denk dat deze dame met haar vape pen THC-olie geconsumeerd heeft waardoor er veel THC in haar systeem terecht kwam en ze gestopt is met ademhalen.”

Christy Montegut

Er is volgens het National Institute on Drug Abuse – een onderzoeksinstituut van de federale overheid in de Verenigde Staten – geen enkele geregistreerde sterfgeval toe te schrijven aan een overdosis van cannabis.

Verschillende artsen en medische experten waren het oneens met de bevindingen van Montegut. Er was een expert die de conclusie van Montegut bovendien ‘enorm onwaarschijnlijk’ vond.

“Die waarde is helemaal niet zo hoog,” zei Bernard Le Foll – verslavingsexpert en wetenschapper aan de Universiteit van Toronto – over de hoeveelheid THC die in het bloed van de vrouw gevonden werd.

Dr. Noah Kaufman – een spoedarts uit Colorado – zei dat hij na het bekijken van het autopsie verslag van de vrouw sceptisch was over de mogelijke doodsoorzaak, maar voegde er wel aan toe dat hij tegenwoordig meer en meer cannabis gerelateerde opnames ziet bij de spoedeisende hulp.

“THC wordt tegenwoordig zo krachtig dat we een beetje met vuur spelen. Er zijn mogelijk steeds meer mensen die een soort negatieve reactie krijgen na het gebruiken van cannabis.”

Dr. Noah Kaufman
Geraadpleegde bronnen:

https://nypost.com/2019/06/06/experts-skeptical-of-louisiana-womans-deadly-weed-overdose/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder