Wist je dat legale cannabis misdaad doet afnemen?

In Amerikaanse staten nabij de Mexicaanse grens waar lokale overheden wetten ingevoerd hebben rond medicinale cannabis, merkten een sterke daling van geweldmisdrijven.
Total
140
Shares

Als een staat dichtbij de Mexicaanse grens medicinaal gebruik van de drug legaliseerde, zakten de gewelddelicten er met gemiddeld 13 procent, zegt het onderzoek. De meeste cannabis die in de VS geconsumeerd wordt komt uit Mexico, waar verschillende kartels om dominantie in de drugshandel strijden.

“Deze wetten laten lokale landbouwers toe om cannabis te verbouwen die vervolgens kan worden verkocht aan apotheken die het legaal mogen afleveren aan patiënten” … “Deze landbouwers zijn directe concurrentie met Mexicaanse drugskartels die cannabis naar de VS smokkelen. Dit heeft als gevolg dat de kartels hun cliënteel zienderogen zien verdwijnen.”

Evelina Gavrilova, een van de auteurs van het onderzoek

Dit heeft een duidelijke vermindering van drugsgerelateerd geweld tot gevolg. “De kartels concurreren met elkaar”, legt Gavrilova uit. “Ze strijden om territorium, verdedigen hun territorium, stelen elkaars product en verdragen geen omstanders”.

“Telkens wanneer een staat medicinale cannabis legaliseert, zien we dat de criminaliteit aan de grens afneemt, omdat er plots veel minder smokkel cannabis gesmokkeld wordt en er veel minder geweld mee gepaard gaat.”

Evelina Gavrilova

Gavrilova en haar collega-onderzoekers Takuma Kamada en Floris Zoutman bestudeerden samen gegevens uit misdaad-en moordverslagen van de FBI uit een tijdspanne van 1994 tot 2012. Ze ontdekten dat in de grensstaten het effect van de legalisering het grootst was in Californië, waar de criminaliteit daalde met maar liefst 15%. De zwakste daling was in Arizona, waar er een vermindering van 7% vastgesteld werd. Men zag vooral een daling van roofovervallen (19%) en moord (10%). Moorden die specifiek gerelateerd waren aan drugshandel daalden met een verbluffende 41%.

“Wanneer het effect op misdaad zo groot is, lijkt het dus een logische keuze om cannabis te reguleren en er belastingen op te heffen in plaats van de drug in het illegale circuit te houden”

Evelina Gavrilova

De studie suggereert verder ook nog dat wanneer cannabis voor recreatieve doeleinden zou gelegaliseerd worden in Colorado en Washington, er een nog sterkere impact zou zijn op de illegale drugshandel, omdat grootschalige cannabis producenten de drugskartels zo nog meer onder druk zullen zetten.

Geraadpleegde bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.