In de Verenigde Staten daalde het aantal doden op de werkvloer maar liefst 34% na legalisering van medicinale cannabis

In de Verenigde Staten is cannabis – hetzij medicinaal of recreatief – in heel wat staten gelegaliseerd. Een studie wees uit dat men in die staten een daling zag van maar liefst 34% in het aantal werkgerelateerde ongevallen bij volwassen met een leeftijd van 25 tot 44 jaar.
Total
10
Shares

Waarom vraag je je af? Al deze werknemers drinken mogelijk minder alcohol en gebruiken minder pijnstillers in staten waar cannabis gelegaliseerd werd.

Studie

Een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het International Journal of Drug Policy, gaat dieper in op hoe de statistieken omtrent dodelijke werkongevallen positief veranderen wanneer er in een Amerikaanse staat cannabis gelegaliseerd werd. In de paper “Medical marijuana laws and workplace fatalities in the United States” analyseerden onderzoekers D. Mark Anderson, Daniel I. Rees en Erdal Tekin gegevens van alle 50 staten en het District of Columbia tussen 1992 en 2015.

In staten waar cannabis gelegaliseerd werd, daalde het aantal sterftegevallen op de werkvloer met gemiddeld 19,5% voor werknemers met een leeftijd van 25 tot 44 jaar oud. De daling in het aantal sterftegevallen werd met de tijd ook steeds sterker. In staten waar cannabis minstens 5 jaar legaal beschikbaar is, stelden onderzoekers een heel grote reductie van maar liefst 33,7% vast.

Conclusie

Deze bevindingen suggereren dat legale cannabis in zekere zin werknemers behoed tegen ongevallen op het werk en dus geen extra risicofactor vormt. In staten waar cannabis nog niet gelegaliseerd werd, kon men niet dezelfde trends waarnemen.

Wil je graag meer lezen?
Klik dan zeker door naar de website van de uitgever van dit artikel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder