Europese non-profitorganisaties nemen voortouw in CBD-veiligheidstests en pleiten voor standaarden

De populariteit van CBD neemt fors toe in Europa, ook al heeft de markt geen duidelijke regels noch industriestandaarden om betrouwbare en veilige producten over het hele continent te garanderen.
Total
1
Shares

Voor consumenten betekent dit dat betrouwbare producten vaak direct naast andere minder betrouwbare producten te vinden zijn, die aanzienlijk minder CBD bevatten dan geadverteerd of die mogelijks schadelijke stoffen bevatten.

Deze situatie is vooral zorgwekkend in Europese landen waar patiënten beperkte of geen toegang hebben tot medicinale cannabis of wanneer mensen met een verzwakt immuunsysteem CBD-producten kopen – die verkocht worden als voedingsproduct – als medicijn gebruiken.

Spanje

Afgelopen december bracht het Spaanse Observatorium voor Medicinale Cannabis een rapport uit over 15 CBD-oliën die veel verkocht worden in Spanje. Elk product werd 2 keer getest telkens door een ander labo.

Resultaten

  • 5 van de 15 producten hadden CBD-waarden zoals aangegeven op het etiket
  • 3 van de 15 producten hadden CBD-waarden zoals aangegeven op het etiket in het ene lot, maar niet in het andere
  • 7 van de 15 producten hadden niet de CBD-waarden zoals aangegeven op het etiket in beide loten

In de meeste van deze producten waren de hoeveelheden metalen en pesticiden verwaarloosbaar en vormden ze geen bedreiging voor de gezondheid. Maar verschillende producenten beloofden een organisch product, terwijl ze toch metalen en pesticiden bevatten.

Carola Perez, voorzitter van de OECM, vertelde MJBizDaily dat ze teleurgesteld is in het feit dat de meeste bedrijven de resultaten van het rapport gewoon negeerden en doorgingen met hun activiteiten of dat ze de betrouwbaarheid van de tests in twijfel trokken.

“Een industrie die weigert volwassen te worden en hun verantwoordelijk niet opneemt ten opzichte van consumenten, zou door wetgevers als argument kunnen gebruikt worden om enkel de verkoop van farmaceutische producten – die klinische proeven hebben ondergaan – te reguleren, tegen prijzen die de meeste patiënten niet kunnen of willen betalen.”

Carola Perez

EU-standaarden

Carola Perez vindt dat er standaarden moeten komen op Europees niveau, waardoor er enkel producten kunnen worden verkocht die aan een minimale kwaliteitsnorm voldoen.

“Wanneer de politie producten in lokale winkels in beslag neemt, kopen consumenten ze simpelweg online. Spaanse ondernemers verhuizen naar Italië of Tsjechië om daar hun producten te produceren en online te verkopen aan inwoners van Spanje. Het is een absurde situatie.”

Carola Perez

In een recent interview met MJBizDaily riep onder andere ook de Deense minister van Volksgezondheid Ellen Trane Nørby ook op tot consistente EU-standaarden.

“In landen waar er geen wetgeving is – of gewoon niet gevolgd wordt – plaatst u producenten en consumenten in een zeer moeilijke situatie.”

Ellen Trane Nørby

Ben je benieuwd naar de test resultaten van het Verenigd Koninkrijk, de Tsjechische Republiek en Oostenrijk?

Klik dan zeker door naar de website van de uitgever van dit artikel.

European nonprofits take lead in CBD safety testing, call for consistent standards

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder