Dankzij genetische mutaties in het endocannabinoïde systeem is Schotse vrouw vrij van pijn en angst

Onderzoekers hebben wellicht de sleutel ontdekt voor het ontwikkelen van nieuwe en effectieve behandelingen voor pijn, depressie en angst. Diep verborgen in de genen van een 71-jarige Schotse vrouw vond men twee zeldzame genetische mutaties, die ervoor gezorgd hebben dat ze zo goed als geen lichamelijke en psychische problemen gehad heeft gedurende haar ganse leven.
Total
4
Shares

Nadat Jo Cameron onder het mes ging waarbij chirurgen een nieuwe heup ingebracht hebben en daarbovenop ook schade in haar handen hersteld hebben die veroorzaakt werd door artrose, liet de vrouw aan de dokter weten dat ze bijna geen pijn voelde na deze zware ingreep. Met slechts 2 paracetamol tabletten per dag, was ze volledig verlost van de pijn.

Verbazing alom

Verbaasd door haar ongelooflijk hoge pijngrens, stuurden de artsen haar naar pijnspecialisten aan het University College in London. Eenmaal daar aangekomen, viel men van de ene verbazing in de andere. De vrouw zei tegen de artsen dat ze bijvoorbeeld niets voelt wanneer ze haar verbrandt aan een warm voorwerp en dat haar wonden de neiging hebben om héél snel te genezen. De artsen hebben haar ook nog aan enkele tests onderworpen om te meten hoe ze angst en depressieve gevoelens ervaart, waarop ze respectievelijk 0/21 en 0/27 scoorde.

Onderzoek

Na een grondig onderzoek van Camerons DNA vonden de onderzoekers 2 opmerkelijke mutaties in haar endocannabinoïde systeem, dat verantwoordelijk is bij bepaalde processen in het lichaam, waaronder pijn, hongerig gevoel, bloeddruk en motoriek.

Beide mutaties beïnvloeden de activiteit van een gen genaamd FAAH, welke een enzym aanmaakt dat anandamide afbreekt: een endocannabinoïde dat de stemming, het pijngevoel en het geheugen beïnvloedt en effecten heeft die lijken op beter bekende (en exogene) cannabinoïden: THC en CBD. Hoe meer anandamide er in het lichaam zit, hoe sterker de cannabisachtige effecten bij pijnverlichting, angstremming en kortstondig geheugenverlies.

Eén ding is zeker: het endocannabinoïde systeem speelt duidelijk een grote rol bij het al dan niet voelen van pijn.

Wil je graag meer lezen?
Klik dan zeker door naar de website van de uitgever van dit artikel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat is de wetgeving rond medicinale cannabis?

Drugsbezit- en gebruik is in België geregeld in de Wet op de verdovende middelen van 24 februari 1921. Deze werd in juni 2003 aangepast waarbij er een onderscheid gemaakt werd tussen cannabis en andere drugs alsook minderjarigen en meerderjarigen. Minderjarigen zijn ten allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik en het bezit van cannabis en andere drugs.
Lees verder