Opinie: willen we ons toekomstig cannabisbeleid in handen geven van vakidioten?

Onlangs organiseerde Gompel&Svacina een cannabisconferentie in Antwerpen. Op de agenda stonden enkele indrukwekkende namen. Als cannabis activist leek het mij interessant om eens te gaan kijken naar wat de academische wereld allemaal te vertellen heeft over ons huidig cannabisbeleid, maar ik ben een beetje op mijn honger blijven zitten.
Total
10
Shares
Tom Decorte, Letizia Paoli, Walter Van Steenbrugge, Frieda Matthys en Patrik Vankrunkelsven.

De doelgroep voor deze conferentie was op zijn minst breed te noemen, of dat was toch de bedoeling. Volgens Gompel&Svacinan, die het evenement organiseerde, was de conferentie gericht naar politici, magistraten, burgemeesters, politiemensen, criminologen, juristen, welzijnswerkers, (jeugd)hulpverleners, psychologen, pedagogen, schooldirecteuren en-bestuurders, ouders en alle anderen die begaan zijn met het onderwerp. Maar eenmaal aanwezig op de conferentie, viel het meteen op dat het grootste deel van de aanwezigen bestond uit mensen van de academische en medische wereld.

Op de agenda stonden enkele indrukwekkende namen. Ik had torenhoge verwachtingen van dit evenement, maar ben een beetje op mijn honger blijven zitten.

Tom Decorte en zijn collega Letizia Paoli zijn erin geslaagd om indruk te maken, en dat is nog zacht uitgedrukt. Ze hebben volgens mij een heldere kijk op ons toekomstig cannabisbeleid en hebben alle alternatieve reguleringsmodellen (zoals cannabis social clubs, thuis teelt en commercialisering van de markt) onder de loep genomen. Samen hebben ze voor elk van die modellen hun voor- en nadelen opgelijst, aanbevelingen voor een nieuw Belgisch cannabisbeleid samengesteld en dat allemaal verzameld in een nieuw boek dat “De cannabiskwestie” heet.

Vakidioten

Een vakidioot is iemand heel goed is in zijn eigen kleine specialisme, dat vakgebied overdreven belangrijk vindt en geen belangstelling heeft in zaken die buiten zijn vak liggen.

De andere sprekers zijn er echter niet in geslaagd om mij die dag te inspireren met hun verhaal. De term “vakidioot” komt meteen bij mij op. Begrijp me niet verkeerd, ik heb enorm veel respect voor deze mensen en ze behoren tot de absolute top van hun vakgebied. Alleen focussen ze louter op hun eigen domein en hebben geen belangstelling voor zaken die buiten hun vak liggen. Vooral probleemgebruik en andere negatieve aspecten rond cannabis komen aan bod, maar de menselijke kant over deze kwestie wordt zelden behandeld.

We tolereren het gebruik van alcohol bij tieners en jongvolwassenen, het leert hen verantwoordelijk om te gaan met deze drug. Maar wanneer volwassenen cannabis willen gebruiken om hun ziektesymptomen te bestrijden, is dat plots een taboe en onverantwoord.

Patrik Vankrunkelsven, de arts die er nochtans bekend voor staat om in uitzonderlijke gevallen medicinale cannabis voor te schrijven, uitte zich naar mijn gevoel voornamelijk negatief over dit onderwerp. Tijdens zijn presentatie lag de focus vooral op “cannabis mythes” en mogelijke negatieve bijwerkingen die gepaard gaan met het gebruik van cannabis. Onderwerpen zoals multiple sclerose en kanker werden in een sneltempo behandeld, alsof ze niet van belang waren. Ik begrijp dat we nood hebben aan meer grootschalig onderzoek over medicinale cannabis. Maar dat het voor heel wat patiënten met MS, kanker en bepaalde vormen van epilepsie wonderen kan verrichten, is al langer bekend en werd ook door heel wat betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

Cannabis voorschrijven is volgens hem alleen maar aan de orde wanneer een patiënt niet kan geholpen worden met traditionele medicijnen, omdat met cannabis niet altijd voor iedereen de gewenste resultaten bereikt worden. Als we diezelfde lijn zouden doortrekken naar conventionele medicijnen, dan vrees ik ervoor dat er heel wat apothekers de boeken mogen sluiten. We hebben dringend nood aan artsen die hun nek durven uitsteken en openlijk durven toegeven dat de plant een grote rol kan spelen in de medische wereld.

Commercialisering van de markt

Als er één onderwerp is waar alle sprekers van deze conferentie het eens over waren, dan was het wel dit: een commercialisering van de markt is niet wenselijk. Wanneer de Belgische overheid voor dit soort reguleringsmodel zou kiezen, krijgen commerciële bedrijven te veel macht en ligt de prioriteit vooral op winst maken, niet op de gezondheid van de consument.

We zijn er ons allemaal van bewust dat alcohol en tabak niet goed zijn voor onze gezondheid, maar deze drugs zijn wél gereguleerd, ingebakken in onze cultuur en niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven.

Hoezeer ik hen probeer volgen te volgen in deze denkpiste, kan ik me niet aan de indruk ontdoen dat farmaceutische bedrijven, die in hun plan wél producten op basis van cannabis mogen produceren en verkopen, als primair doel ook winst willen maken en dus deel uitmaken van diezelfde commerciële markt. Laten we niet hypocriet doen, volgens mij kunnen deze bedrijven perfect naast elkaar bestaan, mits er duidelijke en afgelijnde regels bestaan die vastgelegd worden in onze wetgeving.

Cannabis die bedoeld is voor medicinale doeleinden, moet voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsnormen en mag enkel verkocht worden als medicijn. Bedrijven die cannabis telen voor recreatieve doeleinden moeten ook voldoen aan strenge voorwaarden, maar mogen geen “loze beloftes” doen over mogelijke medicinale voordelen van de plant en moeten gebruikers inlichten over mogelijke gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan het gebruik van cannabis.

Wie gaat ons redden?

Maggie De Block heeft ons tijdens de afgelopen jaren in de kou laten staan en is door haar uitspraken over alcohol en roken haar geloofwaardigheid volledig verloren. Een minister van volksgezondheid moet de belangen van alle patiënten verdedigen, ook als die soms ingaan tegen haar eigen principes.

De verkiezingen staan voor de deur, zal de volgende regering werk maken van een modern drugbeleid, dat het welzijn van zieke mensen voorop stelt en aansluit bij de noden van onze bevolking? In ieder geval hoop ik dat Tom Decorte en Letizia Paoli mee aan tafel zullen zitten. Ze geven mij moed, inspireren mij en maken me optimistisch over de toekomst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke week bundelen we alle nieuwtjes voor jou samen in één handige nieuwsbrief.